10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEstimare Eurostat: Economia românească a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială din...

Estimare Eurostat: Economia românească a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială din UE

România a înregistrat o creș­tere economică de 4,6% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, conform unei estimări a Eurostat.

Este al doilea trimestru con­se­cutiv în care România a avut cea mai mare creștere economică anuală din UE, însă ritmul de creștere anuală înregistrat de econo­mia românească a încetinit de la 5,8% în trimestrul II până la 4,6% în trimestrul III. Ritmul accelerat de creştere economică din România este bazat însă aproape exclusiv pe consumul populaţiei, fapt care, avertizează economiştii, ar putea genera probleme în anii viitori.

Pe de altă parte, în trimestrul III, comparativ cu trimestrul II al lui 2016, PIB-ul României a înregistrat un avans de numai 0,6%. Aceasta în condiţiile în care se consemnase un avans de 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului. Creșteri trimestriale mai mari decât România au înregistrat Croația (1,7%), Slovenia (1,0%), Grecia și Portugalia (ambele cu o creștere de 0,8%), Slovacia, Cipru și Spania (toate cu un avans de 0,7%). În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,3%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,4%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă