13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEolica Dobrogea renunţă la daunele cerute statului, de peste 100 de milioane...

Eolica Dobrogea renunţă la daunele cerute statului, de peste 100 de milioane de euro. Administratorul a intrat în conflict cu acţionarii.

Eolica Dobrogea, firma care lucrează pentru Iberdrola (Spania), va renunţa la procesul cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica şi cu fostul director general al companiei de stat, Horia Hăhăianu, în care cerea daune de 118 milioane euro anual, întrucât acţiunea a fost iniţiată de administrator fără bază legală şi acordul acţionarilor.

 

“Administratorul Eolica Dobrogea, Corneliu Dica, a decis singur să înainteze acţiuni în instanţă în numele Eolica Dobrogea împotriva unor instituţii, entităţi şi persoane din România, printre care Transelectrica şi ANRE. Aceste măsuri au fost luate de administrator fără ca acesta să aibă o bază legală, cu încălcarea tuturor codurilor etice şi de business şi fără a avea acordul firmei noastre ca acţionar majoritar, deţinător al 95% din Eolica Dobrogea”, au arătat marţi, într-un comunicat, acţionarii firmei elveţiene Eolica Dobrogea.

 

Acţionarii acesteia au decis să îl înlocuiască pe adminstratorul Corneliu Dica cu un “manager nou şi responsabil”. “Din momentul în care va fi instalat în funcţie noul manager, una dintre primele măsuri luate va fi retragerea imediată a tuturor acţiunilor, litigiilor şi dosarelor din instanţă depuse de fostul administrator, Corneliu Dica. (…) Vom face tot posibilul să reparăm consecinţele acţiunilor neprofesionsite şi contraproductive ale actualului management al Eolica Dobrogea în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicatul Eolica Dobrogea.

 

Totodată, Eolica Dobrogea a precizat marţi că săptămâna trecută Transelectrica a acceptat o prelungire a perioadei de îndeplinire condiţiilor rămase pentru contractul de racordare la reţea a parcului eolian de la Cogealac. “Acest angajament al Transelectrica ne arată că, în ciuda paşilor legali inacceptabili făcuţi de actualul administrator al Eolica Dobrogea, operatorul român de energie este în continuare extrem de interesat de realizarea misiunii noastre de racordare a 600 MW de energie eoliană la reţeaua Transelectrica”, se mai arată în comunicatul Eolica Dobrogea.

 

Firma Eolica Dobrogea, care se ocupă de implementarea proiectului eolian a Iberdrola (Spania) în România, a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica şi pe fostul director general al companiei, Horia Hăhăianu, pentru că refuză să conecteze parcul eolian dezvoltat în Cogealac (Dobrogea) la sistemul energetic naţional, solicitând daune de 118 milioane euro anual.

 

Eolica Dobrogea a susţinut că Transelectrica şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului de la Cogealac, s-a arătat într-un comunicat al Transelectrica transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Una din condiţiile de racordare este ca Eolica Dobrogea SRL să extindă capacitatea staţiei de transformare de 400 kV de la Tariverde astfel încât să poată fi preluată capacitatea produsă de centralele Iberdrola. Extinderea staţiei ar fi făcut posibilă creşterea capacităţii preluate în reţeaua Transelectrica la 1.500 MW, potrivit firmei Everest Project care a realizat proiectul. Din motive necunoscute, Transelectrica a refuzat avizarea lucrărilor efectuate de Eolica Dobrogea.

Această firmă are printre acţionari compania C-Tech, deţinută de Cornel Dică, fost director de marketing în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Acesta încă deţine funcţia de administrator al firmei Eolica Dobrogea SRL. Dică nu a putut fi contactat ieri telefonic pentru a explica ce motive a avut să dea în judecată Transelectrica. Dică a fost implicat anul trecut în scandalul apărut în comuna Cogealag ca urmare a faptului că mai mulţi locuitori ai localităţii au fost nemulţumiţi de amplasarea centralelor eoliene.

Potrivit comunicatului, Eolica Dobrogea cerea obligarea în solidar a Transelectrica, a fostului şef al companiei de stat Horia Hăhăianu şi a directorului general adjunct Cornel Ene “la repararea prejudiciului cauzat reclamantei prin refuzul nelegal al încheierii procesului verbal de îndeplinire a condiţiilor suspensive şi continuării executării contractului de racordare, prejudiciu estimat provizoriu la 118 milioane euro/an”.

Ce planuri are Iberdrola?


Gigantul energetic spaniol Iberdrola, partener cu Eolica Dobrogea SRL în acest proiect, intenţionează să construiască în Dobrogea, până în 2017, aproximativ 50 de parcuri eoliene cu o capacitate totală de 1.500 MW. Compania spaniolă are un acord cu operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica privind termenii pentru conectatea parcurilor eoliene la reţea, însă efectiv aceasta se poate întâmpla doar dacă sunt îndeplinite cerinţele tehnice ridicate de administratorul reţelei naţionale.
Pe lângă firma C-Tech deţinută de Cornel Dică, în acţionariatul Eolica Dobrogea se mai găsesc firmele NEK Umwelttechnik din Eveţia şi compania românească Rokura. Eolica Dobrogea are ca atribuţii planificarea şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie, în timp ce Iberdola este responsabilă de activităţile de construcţie şi de operare a parcurilor eoliene. Transelectrica este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă