15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEșec pe linie în relația cu FMI

Eșec pe linie în relația cu FMI

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar nu de la 1 iulie, ci de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, dar fără majorarea deficitului, a anunţat aseară premierul Victor Ponta. Măsura nu are însă şi acordul FMI.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. Cu toate acestea, Executivul a decis să ignore rezervele Fondului și să trimită la Parlament un proiect de lege în baza căruia să fie redus CAS-ul cu 5 puncte procentuale. Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie și nu de la 1 iulie, așa cum se promisese.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul se angajase să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră “neutră din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Reducerea CAS, obligaţie fiscală ce revine atât angajatorilor, cât şi angajaţilor şi care se află la unul dintre cele mai ridicate niveluri în UE, este una dintre ţintele importante ale Guvernului Ponta. “Faptul că am cuprins în Memorandum (convenit cu Fondul Monetar Internaţional – n.r.) intenţia foarte clară de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu o valoare semnificativă, de 5%, de la 1 iulie este un angajament politic pe care-l vom îndeplini”, spunea premierul în toamna anului trecut. “Sigur că nu e uşor, dar tot ce am promis până acum am făcut, şi vom face şi reducerea CAS, pentru că este o măsură bună, corectă pentru economie şi e un angajament politic foarte clar”, adăuga el.

De ce a fost FMI împotrivă

Economistul Florin Cîţu spune că refuzul FMI nu este o surpriză. Acesta poate fi explicat de o convingere a FMI că astfel de măsuri trebuie adoptate de la începutul unui an, nu de la jumătatea acestuia. O altă posibilă cauză este o eventuală neîncredere referitoare la colectarea unor sume importante de bani în viitor în contul taxei pe stâlp. ”Probabil există temerea că agenţii economici vor găsi căi de eludare a taxei”, explică el.

Fost ministru de Finanţe şi membru în Comisia de profil a Camerei Deputaţilor, Gheorghe Ialomiţianu afirmă că în discuţiile purtate cu FMI instituţia şi-a declarat acordul privind reducerea CAS sub rezerva prezentării de către Guvern a unor soluţii de compensare a efectelor bugetare. În prima parte a anului curent rezultatele sunt dezastruoase. ”În luna mai 2014 s-au încasat la buget cu 200 de milioane lei mai puţin decât în mai 2013. Este surprinzător deoarece aceasta este luna în care au existat şi acciza suplimentară la carburanţi şi taxa pe stâlp”, spune el. Ialomiţianu adaugă că ne aşteaptă o rectificare bugetară negativă, că investiţiile Guvernului sunt în scădere (pentru a economisi bani) şi că anul 2015 va fi şi mai dificil deoarece România s-a angajat să îşi crească cheltuielile militare şi să scadă deficitul structural la sub 1% din PIB. Există informaţii neoficiale privind existenţa unor discuţii referitoare la micşorarea CAS cu 2,5% şi creşterea deficitului bugetar pentru acoperirea efectelor.

FMI pleacă şi fără scrisoare de intenţie

Pe lângă faptul că nu şi-a dat acordul asupra micşorării contribuţiei, FMI pleacă din România fără a avea scrisoare de intenţie, caz rareori întâlnit. ”În general, FMI pleacă fără o scrisoare de intenţie atunci când fie România nu îşi îndeplineşte angajamentele, fie părţile nu se înţeleg la negocieri”, explică Gheorghe Ialomiţianu. Un caz similar a mai fost întâlnit în 2012. Atunci a fost ratată ţinta arieratelor, iar acordul cu FMI a fost prelungit cu câteva luni pentru a putea fi îndeplinite angajamentele luate de noi.

Potrivit surselor oficiale citate de Mediafax, board-ul FMI se va reuni abia în toamnă pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

La board-ul din toamnă, cel mai probabil în luna noiembrie, vor fi astfel analizate atât rezultatele acestei misiuni de evaluare, cât şi cele ale misiunii programate pentru iulie-august.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

Nu sunt bani pentrucontribuții mici în 2015-2016

Guvernul îşi poate permite reducerea CAS în 2014, dar măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung, în 2015 şi 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg. România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor, a mai spus Ponta în interviul menţionat.

2,5 miliarde lei este efortul bugetar presupus de reducerea CAS cu 5% pentru a doua jumătate a anului.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă