10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEurostat: România, a doua inflație negativă din UE

Eurostat: România, a doua inflație negativă din UE

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a arătat că România a avut a doua inflație negativă din Uniunea Europeană, în luna septembrie. Mai mult, 17 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă în septembrie 2015, comparativ cu luna similară din 2014, potrivit Agerpres. 

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, s-a situat la minus 0,1% în luna septembrie, o revenire în teritoriul negativ după creșterea de 0,1% din august.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Malta (1,6%), Belgia, Portugalia și Suedia (toate cu o creștere anuală a prețurilor de 0,9%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,9%), România (minus 1,5%) și Spania (minus 1,1%).

În cazul zonei euro, cel mai mare impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,71 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,25 puncte procentuale), iar cel mai mare impact pozitiv asupra creșterii prețurilor a fost din partea restaurantelor și cafenelelor (0,12 puncte procentuale), legumelor (0,11 puncte procentuale) și țigărilor (0,08 puncte procentuale).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), în România, inflația anuală s-a menținut în teritoriul negativ în septembrie, la minus 1,7%, în urcare de la minus 1,9% în august, iar inflația lunară a fost de 0,26%. La inflația din luna septembrie au contribuit prețurile mărfurilor alimentare, care au scăzut cu 6,47% față de septembrie 2014. În schimb, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,54% de la an la an, iar tarifele serviciilor au urcat cu 1,99%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflație pentru anul în curs, aceasta urmând să se mențină în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, iar apoi să revină în teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă. El a precizat că, potrivit estimărilor BNR, inflația va rămâne sub nivelul minim al intervalului de variație (1,5% — n. r.) până la începutul anului 2017.

Potrivit lui Isărescu, România nu riscă intrarea în deflație, deși se estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă