18.9 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEvoluție pozitivă a economiei. Comerțul cu amănuntul, în creștere

Evoluție pozitivă a economiei. Comerțul cu amănuntul, în creștere

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut în primele şase luni cu 4,8% ca serie brută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul avansului vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 11,5%, potrivit INS, relatează Mediafax.

La afacerile totale a mai contribuit majorarea cu 5,8% a vânzărilor cu amănuntul de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate. În schimb, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citește și: Volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,8% în iulie

În funcţie de seria ajustată la numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul a avansat cu 4,9%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 10,6%, iar vânzarea carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 4,9%, în timp ce comercializarea de produse nealimentare a stagnat.

În iunie, afacerile din comerţ au crescut cu 4,2% faţă de mai, serie brută, susţinute de avansul cu 11,7% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. Pe de altă parte, comerţul cu carburanţi s-a redus cu 1,8%. Ca serie ajustată, creşterea afacerilor a fost de 1,7%.

Citește și: Creştere timidă a comerţului cu amănuntul

Comparativ cu iunie anul trecut, volumul afacerilor a urcat cu 7,9%, serie brută, impulsionat de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 22%, la cele de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate cu 1,3% şi la vânzările de produse nealimentare cu 1%.

Cele mai citite

Călătoria Spirituală către Înnoire și Lumină

Odată cu venirea primăverii, credincioșii ortodocși din întreaga lume își îndreaptă gândurile și inimile către unul dintre cele mai semnificative momente spirituale ale...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă