15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Un nou document ascuns de Mișu Negrițoiu. Raport secret al ASF:...

EXCLUSIV. Un nou document ascuns de Mișu Negrițoiu. Raport secret al ASF: profiturile asiguratorilor au crescut din RCA

Președintele Autorității de Supra­veghere a Asigurărilor, Mișu Negrițoiu, a fost chemat miercuri în Parlament pentru a explica de ce tarifele asigurărilor auto au explodat în mandatul său.

Deputații din Comisia de Buget-Finanțe sunt hotărâți să ceară schimbarea președintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) dacă acesta nu reușește să explice de ce tarifele poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) au explodat în timpul mandatului său. Surse politice direct implicate în proces au arătat, pentru „România liberă“, că cel mai probabil Mişu Negriţoiu fi va schimbat din funcţie.

Totuși, omul în mandatul căruia au falimentat trei companii de asigurare (a patra este aproape de acest deznodământ), iar prețurile RCA au ajuns la un nivel care nu mai poate fi suportat de transportatori se arată încrezător în sine, astfel că a programat o conferință de presă pentru astăzi la ora 15, deși audierile la Camera Deputaţilor sunt la ora 10.

Mişu Negrițoiu promite să remedieze situaţia în care s-a ajuns pe piaţa de asigurări, deşi a ignorat până acum avertismentele presei, ale transportatorilor și ale românilor simpli care au probleme cu polița obligatorie de asigurare auto.  Între timp, Mişu Negrițoiu ar trebui să explice, în faţa deputaţilor, de ce a susținut lichidatorul judiciar KPMG, în ciuda faptului că acesta a încălcat toate termenele prevăzute de lege în cazul Astra Asigurări, și împotriva unei decizii a Consiliului ASF. Același președinte ar mai trebui să răspundă de ce a dorit încă de la început puterea absolută și de ce, văzând că nu reușește să îi convingă pe parlamentari să i-o dea, și-a conferit singur atribuții noi, prin modificarea regulamentului intern, dar cu încălcarea legii de funcționare a ASF.

Putere din pix

Primele declarații ale lui Mișu Negrițoiu din postura de șef al Autorităţii de Supraveghere Financiară s-au referit la Banca Națională și guvernatorul Mugur Isărescu. Primul a declarat din start că vrea să implementeze în instituția sa același model ca la BNR. Nici măcar intangibilul Mugur Isărescu nu s-a gândit, însă, vreodată, să încerce să facă ce a făcut Mişu Negrițoiu. După doar câteva săptămâni la conducerea ASF, în 2014, acesta din urmă a trimis Parlamentului un document în care propunea nici mai mult, nici mai puțin decât să rămână singurul membru executiv al Consiliului ASF, ceilalți 8 urmând să devină simple marionete. S-ar fi desființat  posturile de vicepreședinți și cel de prim-vicepreședinte, iar numărul membrilor ar fi scăzut de la 9 la 6.

Demersul lui Mişu Negrițoiu nu a fost ascultat de politicieni,  așa că președintele ASF a decis să își confere singur puteri sporite. Acesta a modificat regulamentul intern al Autorității, adăugând la capitolul privind atribuțiile vicepreședinților un punct care prevedea clar că “vicepreședinții se subordonează președintelui”. Această prevedere, însă, încalcă legea de funcționare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, acolo unde nu se spune niciun cuvânt despre eventuale relații de subordonare între membrii ASF.

Cu puteri sporite, Mişu Negrițoiu a trecut la rezolvarea propriilor interese. Una dintre marotele  sale a fost susținerea KPMG, fost administrator și actual lichidator judiciar al Astra Asigurări, asigurător trimis în faliment în mandatul acestuia la ASF. „România liberă“ a arătat că Mişu Negrițoiu a ignorat pur și simplu votulurile a opt membri ASF exasperați de atitudinea KPMG, decizând să nu ceară înlocuirea lichidatorului.

KPMG a făcut ce a vrut timp de jumătate de an, fără să informeze ASF, așa cum prevede legea, și fără să ia în seamă interesele creditorilor sau ale consumatorilor. A tras pur și simplu de timp, până a reușit să își numească un comitet al creditorilor pe care îl putea controla, cu principalul sprijin al lui Mișu Negrițoiu, cel care a ignorat deciziile Consiliului ASF.

Documentul care spune tot adevărul despre RCA

„România liberă“ a reușit să consulte și celebrul raport Milliman, pe care Mişu Negrițoiu pur și simplu nu a vrut să îl facă public, invocând diverse motive, ușor de demontat, cum ar fi legile concurenței. ASF putea face public documentul fără a da numele societăților de asigurare vizate. Nu a făcut-o. Și avea și motive. Respectivul raport arată negru pe alb că, după creșterea prețurilor, companiile multinaționale de asigurări au încetat să mai facă pierderi din vânzarea poliţelor de asigurare auto obligatorie.

Ba chiar în cazul camioanelor, profiturile sunt mai mari decât la persoane  fizice. Concret, actul susţine că rata combinată a daunei la persoane juridice, adică raportul dintre încasări și totalul cheltuielilor (daune achitate plus comisioane plătite brokerilor și alte cheltuieli comerciale), nu sare de 65% în cazul multinaționalelor. Adică, din fiecare 100 de lei încasați, firmele de asigurare rămân cu 35 de lei, nu pierd 24 de lei, așa cum au susţinut public în repetate rânduri pentru a justifica explozia preţurilor.

De asemenea, raportul desfiin­țează o altă obsesie a asigurătorilor susținuți de preşedintele ASF și arată clar că tinerii nu produc mai multe daune decât alte categorii de clienți. “Se observă că rata daunei pentru tineri (sub 25 de ani) este inferioară ratei celorlalte grupe de vârstă, deoarece prima de risc mai mare din cazul grupei de vârstă a tinerilor are drept și corespondent o primă tarifară mai ridicată.”, arată documentul citat.  

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă