9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExecuția bugetară la două luni: cheltuieli cu salarii la cer, investiții la...

Execuția bugetară la două luni: cheltuieli cu salarii la cer, investiții la pământ

Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni din 2017 s-a încheiat cu un excedent bugetar în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. În condițiile unor cheltuieli explozive cu salariile și pensiile, Guvernul a tăiat masiv de la investiții.

Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2017, excedentul este de 397,1 milioane lei (respectiv 0,05% din PIB), faţă de 788,1 milioane lei (respectiv 0,10% din PIB), înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de primele două luni ale anului 2016 cu 15,8%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%, subliniază ministerul.

Încasările din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 34,5 miliarde lei, cu 0,3% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Doar cheltuielile de personal au crescut cu 13,3%, iar cele cu asistenţa socială s-au majorat cu 9,4%, fiind influenţate, în principal, de indexarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017. Cheltuielile pentru investiţii (de capital) au fost de 615,7 milioane lei, în scădere cu 16,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, scăderi majore înregistrându-se la instituţiile finanţate din venituri proprii şi din subvenţii (9,4%), precum şi în administraţia locală (6,1%).  

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă