12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii cred că statul sprijină Fondul de Garantare pe banii lor

Fermierii cred că statul sprijină Fondul de Garantare pe banii lor

Terenurile agricole vor putea fi achiziționate doar cu un avans de 10%, fără alte garanții decât cea de la Fondul de Garantare. În timp ce ministrul Agriculturii prezintă această modificare legislativă ca fiind în avantajul fermierilor, aceștia o văd ca pe un sprijin financiar, din banii lor, acordat instituției care dă garanțiile.

Terenurile agricole vor putea fi cumpărate cu un avans de 10%, jumătate din diferență fiind garantată de Fondul de Garantare, iar cealaltă jumătate cu terenul respectiv. “Extindem baza celor care pot să acceseze astfel de facilități. Până acum erau doar cei trecuți în contracte de arendă. Acum mărim la toți cei care sunt în baza de date la APIA, deci un milion și ceva de fermieri care an de an cer acea plată pe suprafață. Toți vor avea posibilitatea să beneficieze de aceste facilități", a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Dar și până acum atât arendașii cât și fermierii puteau solicita o astfel de garanție. Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Fondului de Garantare a Creditului Rural, cei care pot cere garanții în vederea achiziționării unui teren agricol sunt fie arendașii, persoane fizice sau juridice, fie fermierii (persone fizice sau juridice) care au în exploatare teren agricol conform adeverinței APIA și achiziționeaza noi suprafețe de teren agricol în vederea extinderii suprafeței agricole exploatate.

În plus, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) spune că această ordonanță nu folosește fermierilor care vor să cumpere teren agricol. “Scopul este de a da de lucru și bineînțeles de a umple pușculița celor de la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Eu am contactat diverse bănci ca să cumpăr teren și condițiile sunt mai avantajoase decât cele propuse prin această ordonanță. Dau un avans de 20% și garantez cu pământul pe care în achiziționez. De ce să mai plătesc 2,5% la Fondul de Garantare?”, arată Baciu. Acesta spune că nu marii fermieri cumpără pământ, ci cei mici, care achiziționează 10-20 de hectare ca să-l lucreze. “Cei mari nu blochează sume mari să achiziționeze teren. Îl iau în arendă și fac un business. Iar ca să vinzi pământ străinilor îți trebuie o lucrare de doctorat. Pierzi cel puțin două săptămâni pe la primărie”, susține președintele LAPAR.

De aceeași părere este și Ștefan Poenaru, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR): “Din anunțul făcut de ministrul Agriculturii nu reiese că ar exista anumite facilități. Doar se vor plăti niște bani la Fondul de Garantare, iar băncile evită astfel să-și asume orice risc. Tipic pentru România. Legi făcute nu să ajute fermierii, ci să dea bani gulerelor albe”. În plus, acesta consideră că noua lege privind înstrăinarea terenurilor agricole a complicat și mai mult procesul de tranzacționare, mulți fermieri considerând-o inutilă. Mai mult chiar, de la apariția legii, a scăzut drastic numărul tranzacțiilor cu terenurile agricole.

În replică, Daniel Constantin a precizat, pentru România liberă, că “Cea mai importantă facilitate este aceea că nu mai au nevoie de garanții suplimentare, cum ar fi să garanteze cu casa sau mașina. Nu este vorba despre sprijinirea celor de la Fondul de Garantare. Nu obligăm pe nimeni să se ducă la Fondul de Garantare dacă are garanțiile necesare”.

Cum poți lua un credit pentru cumpărarea de teren agricol

CEC Bank are un produs destinat achiziționării terenurilor agricole. Împrumutul se acordă pe o perioadă minimă de 6 luni și maximă de 10 ani. Perioada de grație variază, în funcție de durata pe care se întinde creditul, între 3 și 12 luni. Valoarea maximă a împrumutului este de 75% din valoarea totală a investiției.

Banca solicită diferite garanții (garanție de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, ce acoperă până la 80% din valoarea creditului, ipotecă imobiliară de rang I asupra terenului achiziționat sau garanții mixte). Contribuția minimă este de 25% din valoarea investiției și poate fi în natură (cheltuieli efectuate anterior și care au legatură cu investiția finanțată sau sub formă de avans rezultând dintr-un antecontract de vânzare- cumpărare) sau cash.

Pot solicita creditul toți cei care își desfășoară activitatea în domeniul agricol de cel puțin 2 ani, fără întrerupere a activității și care nu se află în insolvență și nu au datorii la bugetul de stat sau al asigurărilor sociale.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă