14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul vrea să știe ce bani are în cont fiecare român

Fiscul vrea să știe ce bani are în cont fiecare român

Ministerului Finanţelor vrea să primească lunar de la bănci informaţii despre conturile fiecărui român. Juriștii consideră însă aces lucru ilegal.

„Se încalcă prezumţia de nevinovaţie, adică toţi românii ar trebui să fie presupuşi infractori şi nu există în nicio ţară, cel puţin din UE, să se raporteze toate rulajele dintr-un cont”, a declarat avocatul Marius Coltuc citat de Digi 24.

„Nu mai putem vorbi de secret bancar, de facto nu mai putem vorbi de elemente legate de dreptul la viaţa privată a cetăţeanului”, este de părere Daniel Anghel, specialist în fiscalitate.

Acum, băncile sunt obligate să ofere informaţii Fiscului doar în cazul suspecţilor de evaziune fiscală. Fiscul vrea să primească însă date în fiecare lună, din toate conturile, ca să combată evaziunea fiscală. Asociaţia Română a Băncilor încă nu a dat un răspuns final. Propunerile similare din 2004 şi 2010 au fost respinse însă.

Propunerea Ministerului Finanţelor pleacă de la o iniţiativă la nivel internaţional, care stabileşte o comunicare automată între bănci şi inspectorii fiscali, pentru combaterea evaziunii. Controlul conturilor bancare se practică şi în Germania, de exemplu. Cu diferenţa că acolo Fiscul primeşte o singură dată pe an o informare la sume, nu detalii despre toate operaţiunile.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă