17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch Ratings: Lupta cu creditele neperformante, provocare pentru bănci în 2015

Fitch Ratings: Lupta cu creditele neperformante, provocare pentru bănci în 2015

Băncile care activează pe piața din România vor continua, anul viitor, procesul de eliminare a creditelor neperformante din bilanţuri început în 2014, potrivit unui raport al Fitch Ratings. Acesta notează însă că rezultatele curăţeniei din sistemul bancar nu sunt aşteptate în perioada următoare.

Pe termen lung, eforturile curăţării portofoliilor bancare ar trebui să conducă la consolidarea profilelor de credit, se arată în analiza agenţiei de evaluare financiară privind perspectivele calificativelor acordate băncilor din Europa Centrală şi de Est, citată de Mediafax.

Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numărat creşterea costurilor pentru acţionarii băncilor, precum şi o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a instituţiilor de creditare.

Agenţia notează că formarea de noi împrumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est a încetinit în ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminuează gradual.

Cu toate acestea, mediile operaţionale rămân dificile, pe fondul dobânzilor în scădere, al creşterii economice slabe şi a legislaţiilor mai stricte, toţi aceşti factori punând presiune pe venituri şi urcând costurile.

"Aceste presiuni ar trebui să fie absorbite cu uşurinţă de sectoarele bancare mai performante, în Cehia, Polonia şi Slovacia, sau să fie parţial compensate de scăderea provizioanelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia", potrivit studiului.

Fitch estimează că perspectiva calificativelor pentru sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est va rămâne stabilă în 2015, în ciuda înrăutăţirii perspectivelor individuale pentru o serie de instituţii pe parcursul acestui an.

Majoritatea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al băncilor din ECE continuă să reflecte sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, care rămân rămân devotate regiunii, se arată în raport, iar cu excepţia Ungariei, unde băncile ar putea avea nevoie de noi injecţii de capital, gradul de capitalizare al băncilor din regiune este cel puţin adecvat.

Schimbările pozitive la nivelul sectorului continuă, prin reducerea dependenţei de finanţările de la băncile mamă, echilibrarea creşterii creditării, atenţia sporită acordată depozitelor clienţilor şi eforturile pentru a reduce discrepanţele între maturităţi, potrivit Fitch.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă