15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch Ratings confirmă ratingul României la BBB

Fitch Ratings confirmă ratingul României la BBB

Fitch Ratings a confirmat ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la nivelul BBB-, iar cel pentru datoriile în monedă locală la BBB, cu perspectivă stabilă, menţionând perspectivele economice relativ pozitive, apropiate de potenţial şi susţinute de politica monetară relaxată, conform Mediafax

Confirmarea ratingurilor şi perspectiva stabilă reflectă creşterea economică de anul trecut peste aşteptările Fitch şi faptul că producţia industrială şi comerţul de retail continuă să susţină cererea internă, compensând creşterea mai lentă a exporturilor.

"Pentru 2015 şi 2016, Fitch anticipează că România va înregistra o creştere economică apropiată de potenţial, de 2,7%, respectiv 2,8%", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

În luna septembrie a anului trecut, Fitch a revizuit în scădere creşterea economică pentru 2014, de la 2,8% la 2,2%, dar a anunţat o estimare de creştere medie anuală de 3% pentru următorii doi ani. Prognoza anterioară era uşor mai optimistă decât cifrele curente publicate de agenţia de evaluare.

Totodată, Fitch notează că o absorbiţie peste aşteptări a fondurilor europene poate contribui la accelerarea creşterii economice. În schimb, înrăutăţirea mediului economic extern şi/sau un proces mai rapid de dezintermediere al băncilor ar putea crea riscuri de încetinire a creşterii economice.

"Creşterea economică din România este susţinută în prezent de politica monetară relaxată a Băncii Naţionale. Cu o dobândă de politică monetară de 2,25%, există spaţiu ca BNR să ajusteze dobânzile pentru a susţine stabilitatea preţurilor", consideră Fitch.

Preţurile scăzute ale alimentelor şi energiei au menţinut inflaţia sub ţinta BNR de 2,5% plus/minus 1%, dar Fitch estimează că revenirea treptată a cererii va spori presiunile inflaţioniste, conducând la o inflaţie medie de 1,1% în 2015 şi 2,3% în 2016.

Ratingurile obligaţiunilor negarantate în valută şi monedă locală au fost confirmate la BBB-, respectiv BBB. Plafonul de ţară a fost menţinut la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3.

"Ratingurile României sunt susţinute de poziţia fiscală uşor mai bună decât a celorlalte state cu ratinguri BBB şi de perspectiva economică relativ pozitivă, PIB-ul fiind aşteptat să crească aproape de potenţial, în următorii doi ani", potrivit Fitch.

Agenţia menţionează totuşi că ratingul este constrâns de problemele structurale din economie, care continuă să limiteze evoluţiile pozitive din sectorul bancar, mediul de afaceri şi reducerea decalajelor faţă de veniturile din state cu ratinguri mai ridicate.

Fitch anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,5% din PIB, peste prognoza guvernamentală de 1,2%, şi o pondere a datoriilor în PIB de 39%.

Atât deficitul bugetar cât şi ponderea datoriei în PIB sunt sub nivelurile medii pentru categoria de rating BBB, respectiv deficit de 2,7% din PIB şi o pondere al datoriei publice de 41% din PIB.

Cu toate acestea, recentele discuţii la nivel guvernamental de modificare a codului fiscal, care implică o relaxare fiscală pe termen mediu, prin diferite scăderi de taxe, reprezintă riscuri în analiza Fitch pentru finanţele publice ale României.

Agenţia notează faptul că băncile sunt bine capitalizate, cu o rată de adecvare a capitalului, Tier 1, de 15% la sfârşitul lui 2014, în timp ce eforturile în desfăşurare ale băncilor pentru dezintermediere au contribuit la reducerea ponderii creditelor neperformante în sector la 14% (sfârşitul lui 2014) de la 22% în 2013.

Există totuşi riscuri în sectorul bancar, generate de ponderea relativ ridicată a creditelor în valută, de 56,3% din totalul împrumuturilor, la sfârşitul lui 2014, care expun sectorul la variaţiile de curs valutar, cum a fost cazul aprecierii recente a francului elveţian.

Agenţia mai notează că ratingurile României sunt constrânse de un număr de probleme structurale, între care ineficienţa companiilor de stat şi infrastructura publică slabă.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă