11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI susține reducerea CAS dar cere dovezi pentru acoperirea deficitului creat

FMI susține reducerea CAS dar cere dovezi pentru acoperirea deficitului creat

FMI susține măsura reducerii CAS pentru crearea de noi locuri de muncă însă cere Guvernului să demonstreze de unde va acoperi deficitul creat de această măsură, a anunțat directorul de comunicare al FMI, Gerry Rice.

"În timp ce Fondul împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înţelegem cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar", a afirmat Rice, întrebat, în cadrul unei conferinţe a FMI din 10 iulie, cum comentează Fondul respingerea de către preşedintele Traian Băsescu a reducerii CAS, în aşteptarea unor măsuri care să acopere un probabil deficit de venituri, scrie Mediafax.

Rice a arătat că misiunea comună a FMI şi CE a avut discuţii constructive cu autorităţile române referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuţiile continuă.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, preşedintele s-a întâlnit cu premierul şi ministrul Finanţelor pentru a discuta pe tema surselor de finanţare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Încă de la începutul discuţiei de la Cotroceni, şeful statului le-a reproşat premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, că nu au prevăzute surse din care să acopere "gaura" produsă de scăderea CAS cu 5% şi a spus că a văzut "tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu întrucât a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, şi i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. Ea a afirmat că FMI a avut studiile în urmă cu o lună.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă