21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGhețea, ARB:" ROBOR n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra...

Ghețea, ARB:” ROBOR n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice”

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că va propune băncilor ca în cazul creditelor oferite persoanelor fizice costul acestora să nu mai fie „atât de puternic legat” de indicatorul ROBOR.

„Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator – ROBOR – care este atât de puţin controlat de către clienţi. Voi propune colegilor din ARB să avem o dezbatere mai amplă pe tema aceasta”, a spus Radu Gheţea, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de ARB, Banca Naţională a României (BNR) şi Alpha Bank.

„ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice, ei ar trebui să fie mai bine protejaţi”, a mai spus liderul ARB. În opinia lui, nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum în valută) „nu va mai rămâne la nesfârşit în jurul cotei zero, în zona în care se află în prezent”.

Radu Gheţea a amintit de dobânda „prime rate” pe care băncile o acordă celor mai buni (adică mai puţin riscanţi) clienţi, la care se adaugă o marjă în funcţie de gradul de risc al clientului, arătând că acesta ar putea fi un model cu care să fie înlocuită cu actuala formulă, unde la dobânda comercială se adaugă indicatorul ROBOR.

În ultima perioadă, indicatorul ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut peste pragul de 2%, ca şi ROBOR la celelalte scadenţe (de la overnight la 12 luni).

La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă