12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGhețea, ARB: Creditarea începe să-și revină

Ghețea, ARB: Creditarea începe să-și revină

Semne bune din industria bancară. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a declarat marți, despre starea creditării la nivelul sistemului bancar, că a început să-şi revină în primele patru luni ale anului. Ghețea a explicat că a tras concluzia în urma întâlnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.

„Ieri (luni – n.r.), la prezentarea făcută de guvernator în faţa membrilor ARB – am fost invitaţi la întâlnirea trimestrială – parcă pentru prima oară am constat cu toţii că se dezmorţeşte ceva în cea ce priveşte creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Gheţea, citat de Mediafax, într-o conferinţă de presă cu ocazia prezentării rezultatelor băncii pe care o conduce.

El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a înregistrat în primele patru luni un avans al creditării pentru persoane fizice cu 15% ca număr şi cu 56% ca volum faţă de acelaşi interval al anului trecut.

"Este foarte interesant că în anii precedenţi a fost un declin al creditării pentru persoane fizice, dar iată că se reia creditarea pe acest segment. Avem şi produse care sunt cerute, dar se confirmă că persoanele fizice încep să fie mai interesate de credit", a spus Gheţea. Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% în perioada menţionată.

"De mult n-am mai vorbit de creşteri de două cifre, lucru care ne dă speranţă, fiind prima treime a anului cu semne atât de bune, creşte activitatea de creditare", a mai spus Gheţea.

Datele BNR arată că la finele lunii martie soldul creditelor acordate populaţiei şi firmelor era de 217,86 miliarde de lei, în scădere cu 0,2% faţă de februarie şi cu 2,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2013. Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină dobânda de politică monetară la 3,5% pe an.

Cele mai citite

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă