18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernatorul BNR avertizează cu privire la creșterea deficitului bugetar în 2017

Guvernatorul BNR avertizează cu privire la creșterea deficitului bugetar în 2017

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, avertizează că o creștere a deficitului bugetar, anul viitor, ar putea pune în pericol stabilitatea economică și financiară a țării, informează Agerpres.

„Trebuie să fim realişti. Personal, nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilităţii economice şi financiare a României. Deşi am avut o creştere substanţială a salariului minim, situaţia macroeconomică bună este adevărat nu se reflectă întocmai la nivelul populaţiei şi firmelor. Există nemulţumiri, există tensiuni. Mulţi oameni şi multe firme mici o duc în continuare greu. (…) Când încă mai sunt multe de făcut pentru ca stabilitatea macroeconomică să se transmită în creşterea nivelului de trai şi a calităţii vieţii, ne confruntăm cu riscul adevărat de a pierde cel puţin o parte din progresele obţinute atât de greu. Creşterea deficitului public în 2016 până la limita europeană de 3% din PIB şi mai ales perspectiva unui deficit bugetar de aproape 4% din PIB în 2017 va duce categoric la intrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendentă şi ne arată că nu am învăţat destul din principiul potrivit căruia în perioada de creştere economică susţinută, trebuie să şi economisim. Când avem mai mult, nu trebuie să cheltuim tot, trebuie să facem rezerve”, a spus Guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe pe teme de dezvoltare regională. 

Mai mult, Mugur Isărescu a atras atenția că economia României nu riscă doar stagnarea, ci și îndepărtarea de zona euro.

Citește și: FMI recomandă României restructurarea masivă a companiilor de stat

„Dacă nu suntem atenţi putem nu doar să stagnăm economic (avem deja o stagnare a producţiei industriale) dar şi să întârziem procesul de convergenţă. Înainte de a căuta convergenţa trebuie să evităm divergenţa. Aderarea la zona euro, bazată pe o strategie echilibrată, poate fi un proces benefic, un adevărat catalizator menit să crească competitivitatea economiei româneşti şi să fie o adevărată ancoră care să limiteze posibilele derapaje macroeconomice. Suntem astăzi într-un moment crucial. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă este esenţial să nu cumva să facem paşi înapoi, să nu punem în pericol realizările economice obţinute în urma procesului atât de dificil de consolidare fiscală şi stabilitate macroeconomică. Exact acum când înregistrăm una din cele mai importante creşteri economice din România, să nu punem în pericol această evoluţie prin iniţiative legislative contrare acestui lucru”, a mai spus el. 

Cu toate acestea, guvernatorul BNR a admis faptul că economia creşte, în prezent, pe baza consumului intern şi mai puţin sau chiar deloc pe baza exporturilor. Şi investiţiile în infrastructură sunt foarte reduse, fapt care împiedică dezvoltarea regională a României.

Citește și: Pe ce cheltuie banii Poliţia Română

„Nu avem încă o autostradă care să traverseze Carpaţii, nu avem o centură completă a Bucureştiului, nu am terminat nici măcar cei 16 km care leagă A1 de DN1. Jumătate din localităţile ţării nu au canalizare, apă curentă etc. Toate acestea necesită investiţii publice. Trebuie o adevărată chibzuială în cheltuirea banului public”, a subliniat şeful BNR. 

O infrastructură de transport ar ajuta ca investițiile să se dezvolte și în alte regiuni ale țării, nu doar în zona de vest, a mai spus Isărescu.Guvernatorul BNR a menţionat şi necesitatea stabilităţii legislative, fără de care nu se pot atrage investiţii. 

 

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă