14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCeață guvernamentală cu banii alocați culturii

Ceață guvernamentală cu banii alocați culturii

Fondul Cultural Naţional va fi alimentat cu 2% din încasările Loteriei Române, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern, după ce tot Executivul a redus, la sfârşitul anului trecut, suma rezervată Fondului Cinematografic şi Programului Monumentelor din taxe pe jocuri de noroc, conform Mediafax.

La sfârşitul anului trecut, în ultima şedinţă, Guvernul a decis, tot prin ordonanţă de urgenţă, că Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului vor primi o cotă-parte din sumele colectate de stat din taxe pentru acordarea licenţei de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc, prin diminuarea procentului acordat până atunci Fondului cinematografic şi Programului pentru Monumente.

Conform sistemului aplicat până atunci, 5% din aceste taxe au fost alocate anual, prin legea bugetului de stat, către Fondul cinematografic (1,5%) şi Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (3,5%), sumele fiind virate lunar din buget la nivelul încasărilor.

Guvernul a decis însă ca, din suma totală, doar 1% să fie acordat Ministerului Culturii, atât pentru Fondul cinematografic, cât şi pentru Programul de Restaurare a Monumentelor, iar 2% să fie virat Ministerului Educaţiei şi încă 2% să fie acordat Ministerului Tineretului şi Sportului.

La acest moment, veniturile proprii ale Fondului Cultural Naţional provin, printre altele, din o cotă de 5% din încasările realizate de firme din vânzarea reproducerilor, copiilor sau mulajelor realizate după bunuri culturale mobile aflate în proprietate publică ori după monumente sau componente ale monumentelor istorice aflate în proprietate publică, 5% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea, prin licitaţie publică, a bunurilor culturale mobile, 2% din încasările realizate de agenţiile imobiliare din vânzarea imobilelor monumente istorice, 20% din încasările realizate de operatorii economici din comercializarea publicaţiilor interzise spre vânzare minorilor, 20% din încasările obţinute din vânzarea sau închirierea fonogramelor ori videogramelor a căror vizionare nu este recomandată minorilor, 3% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea calendarelor sau cărţilor poştale ilustrate, afişelor, posterelor, imaginilor autocolante ori a tipăriturilor mixte, 2% din încasările realizate de operatorii economici care comercializează bunuri culturale provenite din import, 2% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea produselor de artă populară, 2% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară integral activitatea respectivă în incinta sau pe domeniul public aflat în spaţiul de protecţie al monumentelor istorice proprietate publică, 1% din încasările realizate de operatorii economici din organizarea de bâlciuri şi parcuri de distracţii, 1% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul impresariatului artistic, 10% din încasările realizate prin furnizarea serviciilor vocale cu conţinut erotic de către operatorii economici din sistemul de telefonie care oferă servicii cu valoare adăugată.

Prin Fondul Cultural Național sunt finanțate programele, proiectele și acțiunile culturale organizate în țară și/sau în străinătate, precum și relațiile culturale internaționale ale României.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă