13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul scade taxa pe stâlp și trimite primarilor banii astfel colectați

Guvernul scade taxa pe stâlp și trimite primarilor banii astfel colectați

Taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5%, la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colectate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat. Măsura anunțată de Victor Ponta este catalogată de unii specialiști ca fiind una electorală, iar alții o văd ca un factor de manipulare.

„Reducerea taxei pentru construcții speciale de la 1,5 la 1% nu ar ridica probleme în piață, dar este scandalos pentru strategia fiscală a Guvernului. Avem nevoie de investiții și atunci nu introduci impozit pe investiții, fiindcă această taxă asta reprezintă. Eu nu cunosc nici o țară europeană care să impoziteze investițiile”, spune consultantul fiscal, Gabriel Biriș. Acesta explică că reducerea acestei taxe este doar un factor de manipulare pentru a arăta cu sprijină Guvernul mediul de afaceri.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal arăta că principala cauză pentru care România a intrat în recesiune tehnică este introducerea taxei pe construcțiile speciale. “Aceasta a lovit puternic investițiile private. Graba cu care această taxă a fost introdusă fără un studiu de impact a avut un impact negativ asupra mediului de afaceri. Datele INS arată clar că în trimestrul I investițiile private păreau să-și revină, însă în următorul trimestru au scăzut dramatic după ce în luna martie companiile au început să plătească taxa pe stâlp”, sublinia acesta. Conform ultimelor date ale INS, investițiile nete în economie s-au cifrat la aproximativ 25,18 miliarde de lei prețuri curente în primul semestru al acestui an, în scădere cu 9,1% comparativ cu perioada similară din anul precedent.

Elena Tudose, director de programe, Institutul de Politici Publice (IPP), este de părere că: “Măsura pare a fi o completare la ordonanța privind libera circulație a aleșilor locali, care se pot plimba din partid în partid. Acum le-au dat și banii cu care să se deplaseze. La fel ca și amnistia fiscală este o măsură politică, electorală. Nu văd impactul fiscal. Ce urmărește Guvernul atunci când banii nu se mai duc la bugetul de stat, ci la cel local. IPP nu este împotriva descentralizării, dar nu văd scopul”.

Modificarea taxei ajută sau încurcă?

Gabriel Biriș afirmă însă că diferența între 1,5 și 1% este importantă pentru companii, dar că orice modificare fiscală bulversează firmele. “Dacă modificarea este sustenabilă și rezolvă anumite probleme atunci sunt binevenite. Contează calitatea modificărilor și dacă anterior au fost consultate toate părțile implicate. Ordonanța referitoare la taxa pe construcții speciale a fost publicată în Monitorul Oficial fără să fie nimeni întrebat. Nici măcar nu a existat anterior vreun zvon legat de această taxă. Consultările se fac abia acum”, susține Biriș. Acesta spune că, deși inițial erau vizate doar companiile energetice, în final au fost afectate parcurile industriale, dar și agricultura (ferme, solare etc).

Biriș arată că în ultimii zece ani au apărut 230 de modificări fiscale, iar la nivelul veniturilor bugetare acestea au rămas la același nivel ca acum zece ani. “Asta înseamnă că a crescut evaziunea. Este uimitor câte noi tipuri de evaziune au apărut în România generate de legislativ”, susține consultantul fiscal.

Cum justifică premierul

“Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem şi putem să ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare şi de fapt banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli”, a spus Victor Ponta.

Acesta a precizat că modificarea va fi făcută în urma unui punct de vedere cerut de Parlament şi i-a cerut ministrului de resort să implementeze această soluţie.

Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la începutul acestui an. Introducerea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.

Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa mult peste valoarea estimată inițial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei.  

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă