21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎmprumutul pentru o locuință, tot mai greu de luat

Împrumutul pentru o locuință, tot mai greu de luat

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a intrat în vigoare. Nouă bănci au anunţat deja modificarea condiţiilor de creditare.

Banca Transilvania a modificat condiţiile de creditare ipotecară, ca urmare a aprobării legii privind darea în plată, în sensul creşterii avansurilor, însă diferenţiat, de la 20% pentru împrumuturile în lei mai mici de 125.000 echivalent euro, pentru cumpărarea primei locuinţe, şi până la 35% pentru creditele în euro.

“Pe fondul creşterii riscurilor activităţii bancare, generate de Legea dării în plată, Banca Tran­silvania creşte avansul la creditele cu garanţie imobiliară. În acelaşi timp, BT a decis să îi susţină, în continuare, pe cei care doresc să achiziţioneze prima locuinţă prin stabilirea unor condiţii de avans mai relaxate. Astfel, în cazul achiziţiei de locuinţe, noile intervale de avans pentru credite imobiliare încep de la 20% în cazul persoanelor care achiziţionează prima locuinţă şi ajung până la 35%, în funcţie de moneda şi tipul garanţiei”, se arată într-un comunicat al băncii.

Concret, pentru a permite accesul la finanţare al persoanelor care îşi achiziţionează prima locuinţă, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinaţie achiziţionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, precizează banca.  În cazul împrumuturilor în lei care nu se încadrează în condiţiile de primă locuinţă şi limită de sumă (125.000 euro), avansul standard este de 25%.

Pentru împrumuturile în euro, avansul standard porneşte de la 30%, se mai arată în comunicatul băncii. “Noile cerinţe ale Băncii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai, şi se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi înre­gistrate cereri la bancă începând cu respectiva dată”, menţionează Banca Transilvania.

Legea dării în plată prevede că orice persoană fizică care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, prin­tr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens.   

Instrucțiuni pentru clienți

Raiffeisen Bank a publicat pe pagina de internet o secţiune cu informaţii referitoare la Legea privind darea în plată şi sfătuieşte clienţii care intenţionează să apeleze la acest procedeu să se documenteze atent şi să evalueze toate opţiunile pe care le au. “Legea se referă la clienţii care au dificultăţi reale de plată şi îşi propune, conform expunerii de motive, rezolvarea cazurilor sociale. Astfel, clienţii care au contractat un credit garantat cu un imobil având destinaţia de locuinţă, care nu îşi mai pot plăti ratele şi se confruntă cu situaţii deosebite, pot transmite notificări la bancă cu privire la darea în plată a imobilului şi stingerea datoriei aferente contractului de credit încheiat. De menţionat că legea nu se aplică creditelor acordate prin programul guvernamental «Prima Casă» şi nici creditelor care depăşesc 250.000 de euro”, se arată într-un comunicat al băncii.

Pentru mai multe detalii despre această lege, clienţii pot accesa pagina de internet a instituției bancare. “Clienţii trebuie să se documenteze atent şi să cântărească toate opţiunile pe care le au. Anticipăm că legea, în forma în care a intrat în vigoare, va da naştere la dispute juridice, atât în privinţa aspectelor de neconstituţionalitate, cât şi a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze. De asemenea, operaţional, procesul de a «da în plată» nu este nici simplu şi nici fără costuri pentru client. Tocmai de aceea am considerat necesar să elaborăm un document de întrebări şi răspunsuri, document pe care îl vom actualiza permanent, în funcţie de interacţiunile cu clienţii“, a explicat Mihai Răuţă, director executiv Retail Risc din cadrul băncii.

În plus, banca reaminteşte clienţilor săi că pune la dispoziţia celor care întâmpină greutăţi în rambursarea creditelor soluţii de restructurare sau de conversie. “Circa 2.000 de clienţi au beneficiat până acum de ofertele băncii de conversie cu şi fără discount şi alte câteva mii de clienţi au beneficiat de metodele de restructurare a creditelor pe diferite perioade de timp”, se arată într-un comunicat al Raiffeisen.  

Reacție în lanț

Tonul majorării avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, încă din perioada dezbaterilor pe marginea Legii dării în plată, la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% la euro. Ulterior, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile condiţii de creditare ipotecară, din care reiese creşterea avansurilor pentru aceste împrumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele în lei şi 43% pentru cele în valută, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a menţinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, şi urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai. 

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă