10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncasările din acciza pe combustibil sunt mai mici decât se aștepta guvernul

Încasările din acciza pe combustibil sunt mai mici decât se aștepta guvernul

 

Comerţul intern cu motorină şi benzină a scăzut cu peste 16% în aprilie, prima lună de aplicare a accizei de 7 eurocenţi/litru. Potrivit datelor prezentate de către Institutul Naţional de Statistică, în luna aprilie 2014 volumul cifrei de afaceri provenită din consumul de carburanţi s-a situat la 83,8% din cel al lunii precedente şi la 94,9% din cel înregistrat în aprilie 2013. Cifrele sunt valabile pentru serii ajustate cu numărul de zile lucrate şi sezonalitate. Scăderea nu este pricinuită de tendinţe ale activităţii economice căci în luna martie s-a înregistrat o creştere a vânzărilor.

Scăderile se referă la cifra de afaceri în domeniu, nu la cantităţile de carburanţi vândute. Luând în calcul că la data de 1 aprilie carburanţii s-au scumpit, scăderea cantităţilor vândute este ceva mai mică decât cea a cifrei de afaceri.

În ultimă instanţă, statul pare să nu fi câştigat mai nimic din majorarea accizei cu 7 eurocenţi la litru. Astfel, spre exemplificare, dacă înainte la 1.000 de litri statul încasa dint-o acciză de 330 euro valabilă în cazul motorinei suma de 330.000 euro, în prezent la o acciză de 400 de euro la mia de litri aplicată unui consum cu 16% mai mic, de 840 de litri, aduce venituri de 336.000 de euro. Principala sursă de venituri a statului este reprezentată nu atât de creşterea accizei, ci de modificarea modului de calcul a acesteia. De la începutul anului cursul valutar folosit nu mai este cel din toamna anului precedent, ci cel din urmă cu doi ani indexat cu rata inflaţiei, aceasta în situaţia în care evoluţia monedei unice afectează încasările statului.

Estimările iniţiale erau că majorarea accizei la carburanţi va rotunji semnificativ veniturile bugetare. În primăvara acestui an Ministerul Finanţelor estima într-adevăr o scădere a consumului de motorină şi benzină, însă, în final, miza pe o creştere a sumelor colectate la buget. Probabilitatea este însă ca Finanţele să colecteze mult mai puţini bani. ”Impactul estimat din creșterea nivelului accizei la carburanti (benzină, motorină, kerosen) asupra veniturilor bugetare, începând cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se referă la accize şi 389 milioane lei la TVA. Transpunerea majorării accizei s-a efectuat luând în calcul şi scăderea consumului”, se arăta în primăvară într-un document oficial.

De ce au scăzut încasările?

În faţa creşterii accizelor transportatorii profesionişti cu activităţi în transporturile internaţionale au ales să alimenteze nu atât la staţiile din România, cât la cele din staţii situate în ţări în care aveau curse de efectuat.

Guvernul a fost avertizat de șoferi, înainte să aplice acciza suplimentară, că vor pleca peste graniţă să alimenteze, combustibilul din România urmând să devină mai scump decât în ţările vecine.

Calcule prezentate public de către asociaţii ale transportatorilor rutieri anterior majorării accizei arătau că un ”exod” al camionagiilor spre alte ţări ar anula practic plusul de venituri pe care statul miza dacă ar depăşi nivelul de 13,5%. O altă explicaţie ­posibilă este faptul că transportatorii şi-au ­făcut stocuri pentru a mai micşora din ­pierderile provocate de ­creşterile de preţuri.   

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă