16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndicele ROBOR a scăzut la 1,79%

Indicele ROBOR a scăzut la 1,79%

Indicele ROBOR a scăzut, miercuri, la 1,79%, faţă de nivelul de 1,80% înregistrat cu o zi înainte, datorită intervenţiei Băncii Naţionale a României (BNR), conform informaţiilor publicate de instituţie.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a micşorat la 1,87%, de la 1,89% cât a fost cotat pe 3 octombrie.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marţi că deciziile privind ROBOR se iau dimineaţa, la ora 11.00, pentru a doua zi, astfel că miercuri se vor vedea efectele deciziilor de marţi. Creşterea de marţi a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de luni, de aceea nu a scăzut marţi.

„Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus şi anterior că creşterea dobânzilor este inevitabilă. Mişcările acestea bruşte vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a participat, marţi, la o şedinţă cu directorii executivi din BNR, nu la şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale, a precizat Isărescu, în cadrul conferinţei de presă.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă