15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăINS: Prețurile au crescut, în octombrie, cu 0,28 la sută

INS: Prețurile au crescut, în octombrie, cu 0,28 la sută

Prețurile au crescut, în luna octombrie, cu 0, 28 la sută față de luna trecută. Astfel, rata anuală a ajuns la -1,6 la sută, potrivit datelor anunțate, miercuri, de Institutul Național de Statistică. 

Alimentele s-au scumpit cu 0,5 la sută. Ce mai mare majorare, de 6,38 la sută, a fost consemnata la cartofi. Preturile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,13 la sută, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27 la sută. 

Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35 la sută. 

"Creşterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculată pe baza IPC, este de‐0,2 la sută. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de ‐0,1 la sută", arata INS, intr-un comunicat.

În septembrie, preţurile au crescut cu 0,26 la sută, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, după ce în august se adâncise la -1,9 la sută, pe fondul creşterii preţurilor de consum cu 0,9 la sută la alimente şi cu 0,1 la sută la servicii în cursul lunii septembrie.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6la sută, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3 la sută faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.

Totodată, Banca Națională a României (BNR) a revizuit din nou, joi, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7 la sută pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1 la sută pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

 

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă