17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntermediarii din asigurări vin cu bani de acasă

Intermediarii din asigurări vin cu bani de acasă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în primul semestru, majorări de capital în valoare totală de 3,17 milioane lei (713.562 de euro), pentru un număr de 22 de brokeri de asigurare.

În primele trei luni ale acestui an, nouă brokeri de asigurare şi-au majorat capitalul social cu o sumă cumulată de 1,88 milioane lei (423.102 euro), iar în trimestrul al doilea valoarea însumată a majorărilor de capital social, operată de 13 brokeri, a fost de 1,29 milioane lei (290.460 de euro).

„Conform Normei 9/2015 privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare/reasigurare, începând cu data publicării acesteia în Monitorul Oficial, respectiv 22 aprilie 2015, pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, brokerii de asigurare/reasigurare trebuie să aibă un capital subscris şi vărsat a cărui valoare nu trebuie să fie mai mică de 150.000 de lei“, se menţionează în comunicat.

Astfel, brokerii de asigurare/reasigurare, autorizaţi la data intrării în vigoare a Normei 9/2015, au obligaţia ca, până la data de 31 decembrie 2015, să se conformeze cerinţelor privind valoarea capitalului minim de 150.000 de lei. Neîndeplinirea acestei obligaţii are drept consecinţă retragerea autorizaţiei de funcţionare a brokerului de asigurare/reasigurare, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare.

„La mai puţin de şase luni până la intrarea în vigoare a noului plafon minim de capital social, peste 10% din brokerii autorizaţi îndeplinesc cerinţa de capital minim impusă prin Norma 9/2015“, se menţionează în comunicat.

Potrivit ASF, din analiza valorii capitalurilor proprii, înregistrate la 31 decembrie 2014, rezultă că 188 brokeri aveau valori ale acestora mai mari de 100.000 de lei, din care s-ar putea utiliza sume în vederea majorării capitalului social, ceea ce înseamnă că peste 40% din brokerii activi au capacitatea de a-şi majora capitalul social din capitalurile proprii/profitul înregistrat.

La data de 30 iunie, 8% din brokerii autorizaţi cumulau 54% din valoarea capitalului social la nivelul pieţei de intermediere, respectiv 30,55 milioane de lei.

Cine este mic dispare

Sute de brokeri de dimensiuni mici vor fi nevoiţi să îşi închidă porţile sau să îşi schimbe statutul juridic, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să impună un capital social de minimum 150.000 de lei pentru intermediarii din piaţa asigurărilor. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să impună tuturor firmelor care se ocupă cu intermedierea în asigurări constituirea unui capital social de minimum 150.000 de lei. Decizia autorităţii de supraveghere va fi publicată în Monitorul Oficial, iar brokerii au timp, până la sfârşitul acestui an, să vină cu banii necesari.

Pentru sute de brokeri, decizia ASF va însemna sfârşit de drum, cel puțin în forma actuală de organizare, având în vedere că veniturile nu le vor putea permite să aducă aportul cerut de ASF.

„Nu cred că, pe medie, capitalul social al brokerilor membri ai UNSICAR este chiar cel minim stabilit prin lege, însă în nici un caz nu este 150.000 de lei. Vom fi nevoiţi fie să venim cu bani de acasă, fie să direcţionăm profitul pe anul acesta către capitalul social, după caz. Este clar că brokerii mici nu vor face faţă, însă nu este neapărat un lucru rău. Sunt firme mici, câteodată cu unu sau doi angajați, care se pot transforma oricând în asistenţi în brokeraj (nr: specialiştii angajaţi în firmele de brokeraj). Poate fi chiar mai bine pentru ei“, spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).

Potrivit acestuia, mai există şi o  categorie de brokeri care nu îşi mai justificau existenţa pe piaţă. „Preşedintele ASF, domnul Mişu Negriţoiu, spunea că sunt în jur de 100 de brokeri care nu au trimis raportările financiare solicitate de Autoritate. Dacă nu au trimis aceste raportări, probabil că ei nu mai au activitate. Nu vor mai avea de ce să îşi continue activitatea dacă vor fi obligaţi să aibă un capital social atât de mare“, spune Andriescu. De altfel, potivit datelor ASF, 101 firme de brokeraj aveau, la finele lui 2014, activitatea suspendată.

Polarizare și trai bun în criză

Criza financiară s-a dovedit a fi o perioadă destul de prolifică pentru intermediarii din piaţa asigurărilor. Valoarea totală a primelor intermediate de brokeri în anul 2014 a fost de 4,56 miliarde lei (inclusiv intermedierile pe asigurări de viaţă), în urcare cu 16,32% (3,92 miliarde lei) faţă de 2013. Astfel, gradul de penetrare al brokerilor în totalul pieţei de asigurări s-a majorat până la 56,45%. Veniturile totale obţinute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere au fost în valoare de 843,64 milioane lei anul trecut, în urcare cu 6,67% faţă de 2013, reprezentând, totodată, 18,9% din primele totale intermediate.

În România sunt înregistrate și autorizate de ASF aproape 600 de firme care au ca activitate intermedierea în asigurări, însă, potrivit datelor oficiale, piața are un grad de concentrare foarte ridicat. Mai clar, peste 53% din primele intermediate aparțin unui număr de 20 de brokeri. Primii doi dintre aceștia, Safety Broker și Marsh Broker, au o cifră de afaceri comparabilă cu cea a unei societăți de asigurare de talie medie, adică aproape 50 de milioane de euro după primele trei trimestre ale anului trecut.Raportat la întreaga piața de asigurări, cele 20 de firme care domină brokerajul au intermediat aproape 30% din primele brute subscrise în perioada menționată. Mai mult, în timp ce piața de asigurări, în ansamblu, a scăzut după primele nouă luni ale anului trecut cu peste 4%, afacerile celor mai importanți brokeri au crescut, în medie, cu 13%, unele dintre companii înregistrând chiar cifre duble sau triple față de perioada similară a lui 2013.

Cine poate câștiga din moartea unor brokeri

O anume parte a pieţei brokerajului în asigurări are de câştigat din introducerea acestor noi reguli. „În România activează destui brokeri înregistraţi în alte ţări. Cel puţin în brokerajul de reasigurare, majoritatea jucătorilor străini lucrează pe drepturi de liberă practică, fiind înregistraţi direct la Londra. Ei nu sunt astfel obligaţi să se supună legislaţiei locale, mult mai dure decât în Anglia. Ei vor fi avantajaţi de dispariţia jucătorilor înregistraţi în România“, spune reprezentantul unui broker român de reasigurare.

Preşedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu,  merge chiar mai departe. „Sunt brokeri înregistraţi în afara ţării nu doar pe zona de reasigurare. Chiar şi pentru cei înregistraţi aici, când vorbim despre companii multinaţionale, este foarte uşor să îşi schimbe ţara de reşedinţă. Există riscul să asistăm la un exod al brokerilor către ţări mai prietenoase. ASF are doar de pierdut pentru că nu va mai încasa taxe“, arată Bogdan Andriescu. O altă categorie de brokeri care ar putea profita este cea a societăţilor nou-intrate pe piaţă, care nu sunt obligate „să plătească“ pentru afacerile din urmă. În această situaţie se află, de exemplu, societatea de stat Poşta Română Broker de Asigurare, înfiinţată recent, care îşi propune să devină lider de piaţă în următorul an de zile. În prezent, piaţa brokerajului în asigurări se află la cel mai ridicat nivel de până acum. Brokerii domină, practic, piaţa asigurărilor cu 60% din valoarea primelor brute subscrise per total. De ce vor suferi clienţii companiilor de asigurări în situaţia în care piaţa brokerajului se restrânge? „Spre deosebire de societatea de asigurare, brokerul este peste tot, se duce chiar şi acasă la om pentru a-i oferi o poliţă de asigurare. Dacă vrem să avem

cozi şi pentru o asigurare, atunci distrugem brokerajul. În plus, dacă această piaţă, singura care generează concurenţă în asigurări, dispare sau se restrânge, vom asista mai mult ca sigur la o majorare a preţurilor, mai ales în ceea ce priveşte poliţa RCA“, explică Bogdan Andriescu. De menţionat că, potrivit calculelor UNSICAR bazate pe datele din raportul ASF, costurile suportate de asigurători cu brokerii sunt mai mici decât costurile de administrare a departamentelor proprii de agenţi de vânzări.   

 

713.000 de euro au adus brokerii de asigurare ca aport la capital anul acesta.

150.000 de lei este capitalul social minim pe care trebuie să-l aibă un broker.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

O casă din Sectorul 2 al Capitalei a luat foc

Un incendiu de proporții, însoțit de degajări mari de fum, a izbucnit luni la o casă situată pe Strada Călușei din Sectorul 2 al...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă