11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: BNR ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât era prevăzut

Isărescu: BNR ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât era prevăzut

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Națională ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât avea în vedere, întrucât inflația a revenit, după prima scădere generalizată a preţurilor din perioada postcomunistă, potrivit Bloomberg, citat de ZF.

Astfel, Isărescu a explicat că economia României a fost impulsionată de creșterea cererii de consum, care ar putea compensa complet efectul deflaţionist al celor mai recente reduceri de taxe operate de Guvern.

Isărescu a declarat că BNR „va reacționa mai rapid”. Astfel, BNR plănuiește să îngusteze coridorul de dobândă. „Ar putea urma și rata politică”, a mai spus el.

Primul răspuns al băncii centrale la revenirea pe creştere a preţurilor va fi să îngusteze coridorul de dobândă, utilizat pentru managementul lichidităţii, măsură care ar putea fi luată în acest an, a spus el.

BNR se confruntă cu trecerea scăderea temporară a preţurilor, cauzată de reducerea TVA, la inflaţie. În ultima perioadă, leul a avut o evoluţie mai bună decât valutele altor ţări emergente, afectate puternic de încetinirea din China şi recesiunea economică din Rusia şi Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro în 2016, a doua cea mai bună evoluţie, după cea a forintului, dintre 24 de valute emergente analizate de Bloomberg.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...
Ultima oră
Pe aceeași temă