10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: Fiscalitatea, mai împovărătoare decât acum doi ani

Isărescu: Fiscalitatea, mai împovărătoare decât acum doi ani

Fiscalitatea este, în acest moment, mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani, a afirmat marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu. El a dat ca exemplu suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală şi externă trebuia să fie suportată de cineva.

„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Oficialul BNR crede că aceste nemulţumiri au ajuns şi la Guvern şi speră că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât şi reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri. Isărescu a mai spus că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia gri, inclusiv locurile de muncă la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

Şeful BNR a mai arătat că România a suferit a doua corecţie fiscală din Europa, de 7,2 puncte procentuale, după cea din Grecia. El a precizat că până la finele anului BNR va achita aproape întreg împrumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte şi „lacrimi”, urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de 1 miliard de euro, "un mizilic".

„Vreau să vă spun că această ţară în domeniul economic şi financiar şi-a văzut de treabă. Asta este democraţia, o dezbatere politică, plouă, plouă, bate grindina, trebuie să fie dezbatere politică, dar ţara îşi vede de treabă. Să faci o asemenea ajustare. Ţara s-a aşezat, are posibilitate să intre în alt ciclu lung de creştere sustenabilă şi mult mai solidă”, a adăugat Isărescu.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă