11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa cât au ajuns preţurile de consum în luna aprilie

La cât au ajuns preţurile de consum în luna aprilie

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% faţă de martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,65%, în uşoară scădere, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit luna trecută cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, informează Mediafax.

“Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,1%, în luna aprilie comparativ cu luna martie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de categoria “alte legume şi conserve de legume” – 3,57%, fructe şi conserve din fructe – 3,27% şi legume şi conserve de legume – 2,08%. Scăderi mai semnificative ale preţurilor s-au consemnat la ouă, cu 6,85%, şi la “fasole boabe şi alte leguminoase”, cu 2,6%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, cel mai mulu s-au scumpit ţigările (cu 0,83%), iar la servicii – transportul urban (1,44%).

Comparativ cu aprilie 2014, preţurile măsurate prin IPC au urcat cu 0,7%, iar prin IAPC cu 0,6%.

Alimentele s-au scumpit cu 0,32%, mărfurile nealimentare cu 0,49%, iar tarifele serviciilor cu 1,67%.

Faţă de decembrie anul trecut, preţurile de consum au avansat cu 1,3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,72%, a mărfurilor nealimentare cu 1,23% şi a serviciilor cu 0,64%. Cea mai mare creştere per total a fost raportată la energia electrică (5,01%).

“Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015) faţă de precedentele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,1%”, se mai spune în comunicat.

Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.

Proiecţiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din februarie şi cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la începutul anului viitor de la 24% la 20%, întrucât decizia nu a fost încă adoptată.

“Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anticipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţintă europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun”, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă