8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce să fii atent când cumperi o locuinţă nouă

La ce să fii atent când cumperi o locuinţă nouă

Machetele de locuinţe frumos realizate atrag clienţii. Atenţie! În exterior gardul poate fi frumos vopsit, iar înăuntru să existe probleme. Specialiştii imobiliari recomandă celor care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă să ceară atent detalii despre construcţie.  

Dacă locuinţa pe care intenţionaţi să o cumpăraţi este terminată recent, verificaţi dacă imobilul are utilităţile trase. În cazul în care lucrările de construcţie nu s-au finalizat, iar utilităţile nu au fost încă trase, cereţi să vedeţi documentele care să ateste că ele există în vecinătate şi că s-a obţinut acordul furnizorilor pentru racordări. Nimeni nu vrea să se mute într-un bloc în care să nu aibă gaz sau apă, doar pentru că dezvoltatorul „a omis” acest aspect.

Drumul de acces
Foarte mare atenţie trebuie avută la calea de acces. Dacă există un drum de servitute pe care se face accesul către imobil, tre­buie studiate actele temeinic, pentru a nu avea surpriza că acel drum ­este proprietatea cuiva care la un moment dat va decide schim­barea destinaţiei terenului, iar proprietarii să se trezească astfel că nu mai pot ajunge acasă. Tot în ce priveşte drumul de acces, calitatea acestuia este esenţială. ­Dacă abia încape pe el o maşină, gândiţi-vă ce se poate întâmpla cu maşinile de pompieri în caz de incendiu.

Dezvoltatorul şi firma de construcţie
Istoricul dezvoltatorului e important. Aici, trebuie ţinut cont dacă este la primul proiect imobiliar sau dacă are deja o experienţă care să constituie o carte de vizită privind seriozitatea acestuia. Să nu uitaţi de istoricul constructorului! De cele mai multe ori, dezvoltatorul şi constructorul sunt două societăţi diferite.

Cereţi sfatul unui expert
Este de preferat ca înainte să semnaţi actele de vânazare să apelaţi la o expertiză din partea unui arhitect, constructor, inginer pentru a verifica documentele tehnice, dar şi pentru o părere la faţa locului.
„Pentru orice aspect, care nu este în regulă din punct de vedere juridic sau calitativ, trebuie să se spună NU achiziţiei unei locuinţe. Spre exemplu, dacă notarul vă atrage atenţia că ceva nu e în regulă, cu siguranţă are un motiv!”, este de părere Daniel Dobre, expert imobiliar.

Ţineţi cont de vecinătăţi
Două apartamente similare ca suprafaţă sau amenajări pot avea preţuri considerabil diferite: dacă unul beneficiază de acces facil la metrou, mijloace de transport în comun, piaţă, magazine şi instituţii de învăţământ în imediata vecinătate, iar la celălalt trebuie să mergi cu maşina zece minute pentru a cumpăra o pâine.
„În momentul achiziţiei unei locuinţe dorim o îmbunătăţire a stării noastre şi pentru că trăim în secolul XXI, nu trebuie să lipsească asfaltul, transportul în comun, accesul facil spre centrul oraşului, şcoli, grădiniţe şi tot ce înseamnă o viaţă socială fără cusur” este de părere Bogdan Dobriţoiu, General manager, agenţia imobiliară General Service 2000.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă