15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeasingul iese din amorţeală

Leasingul iese din amorţeală

Piaţa de leasing financiar a urcat cu 16% în primul semestru, la 769 milioane euro, susţinută în continuare de vehicule, care au înregistrat o creştere de 18%, fiind totodată finanţate mai multe echipamente de construcţii şi echipamente medicale.

Finanţările pentru autoturisme şi vehicule comerciale au totalizat 596 milioane euro, reprezentând 77,5% din totalul pieţei, echipamentele au atras 154 milioane euro (20%), iar pe segmentul imobiliar s-au acordat finanţări de 19 milioane euro (2,5%).

„Rezultatele primului semestru ne confirmă aşteptările pentru o evoluţie pozitivă a pieţei de leasing în 2015, în cadrul unui climat favorabil creşterilor pe toate domeniile importante pentru economie.

Piaţă auto a fost finanţată prin leasing financiar cu 600 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, segmentul vehiculelor fiind în continuare principalul motor de creştere al industriei”, a declarat într-un comunicat Felix Daniliuc, preşedintele ALB. El a arătat că numărul IMM-urilor care au apelat la servicii de leasing financiar a fost în creştere în prima jumătate a anului faţă de 2014.

La nivel de volume nou-finanţate, vehiculele au înregistrat o creştere de 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Maşini mici

Pe categorii de vehicule, ponderile au rămas la un nivel constant comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, autoturismele reprezentând o pondere majoritară de 47% din totalul volumului nou-finanţat pe segmentul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale uşoare, cu 10%, şi alte categorii de vehicule în proporţie de 2%.

Sectorul construcţiilor a consemnat o creştere a ponderii în totalul echipamentelor de la 14% la 22%, echipamentele medicale de la 5% la 10%, iar industria alimentară de la 5% la 7%.

Finanţarea echipamentelor agricole se menţine la acelaşi nivel, cu o pondere majoritară de 27% din finanţarea echipamentelor în leasing financiar.

Echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului au consemnat, pe de altă parte, o reducere a ponderii de la 6% la 3%, tehnologia în domeniul energiei de la 7% la 3% şi industria metalurgică de la 7% la 6%.

Sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2013 şi 2014, cu o pondere de 2,5% din total finanţări, fiind în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, urmaţi de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional, potrivit datelor ALB. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (33%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (2%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de
leasing financiar subsidiare băncilor, cu 81% din total, urmat de cele captive producătorilor cu 15% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 4%. ALB reprezintă 86% din piaţa de leasing financiar din România.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă