8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegea dării în plată, bombă cu efect întârziat

Legea dării în plată, bombă cu efect întârziat

Atât de temute de bancheri, efectele Legii dării în plată întârzie să apară, așa că instituțiile de credit au început să reducă avansurile la creditele ipotecare, pe care tot ele le majoraseră. Actul normativ riscă însă să se transforme într-o bombă cu ceas.

Imensul scandal mediatic iscat de bancheri în jurul Legii dării în plată s-a dovedit a fi o furtună în­tr-un pahar cu apă. Băncile au dat înapoi și, rând pe rând, au început să reducă avansurile la creditele ipotecare, pe care tot ei le majoraseră cu doar câteva luni înainte.

„Nemaiacordând suficiente împrumuturi ipotecare, din cauza avansului mare, băncile riscau să intre prea mult pe zona creditelor de consum, care sunt mult mai riscante.

Pe de altă parte, bancherii au văzut că impactul dării în plată nu a fost chiar atât de mare. Și asta pentru că în vremuri bune nu dă nimeni în plată”, a declarat pentru „România liberă“ analistul financiar Dragoș Cabat. Întrebat dacă lucrurile se vor schimba în eventualitatea unei perioade de regres economic, el a precizat că este posibil ca, în atari condiții, numărul celor care vor dori să-și dea casele înapoi la bancă va crește semnificativ.

Așadar, dacă se vor confirma previziunile analiștilor referitoare la extazul de dinaintea furtunii ce ar putea fi iscată de creșterea alarmantă a consumului, am putea asista la un val serios de oameni care să-și dea în plată proprietățile luate prin credite ipotecare. Și, pe cale de consecință, avansurile cerute de bancheri vor crește la loc, sau chiar mai mult.

Iar analiștii economici susțin că furtuna nu se va lăsa așteptată, din păcate. „Nu se poate să crești salariile și să reduci taxele la infinit. Deja veniturile bugetare sunt mai mici decât cele estimate, iar deficitul balanței externe este foarte îngrijorător. La anul va fi și mai grav. Aceste derapaje nu vor putea fi echilibrate prea curând“, declara pentru „România liberă“ analistul Aurelian Dochia, referindu-se la faptul că, în iunie, România a înre­gistrat cea mai mare creștere a consumului din Uniunea Europeană.

Bancherii fac un pas înapoi

Până atunci, băncile au început să dea înapoi. Aproape toți bancherii analizează posibilitatea reducerii avansului, în vreme ce BCR și Pira­eus Bank au făcut deja pasul înapoi.

BCR, cea mai mare bancă de pe piața românească, a redus avansul minim de la 35% la 25%, însă doar pentru imobilele ipotecate din 20 de orașe mari ale României, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Constanţa.

Și Piraeus Bank, o bancă medie pe piața din România a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%, după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%, cel mai mare nivel din sistemul bancar.

Prețurile apartamentelor cresc din nou

O altă consecință a faptului că, ­cel puțin deocamdată, Legea dării în plată nu a produs efectele apo­caliptice prezise de bancheri constă în faptul că locuințele au început din nou să se scumpească, potrivit unei analize publicate joi de portalul Imobiliare.ro. Tendinţa se resimte mai ales în marile orașe, unde preţurile medii solicitate au crescut în medie cu 1,5% în iulie faţă de iunie, de la 1.020 la 1.035 de euro pe metru pătrat.

Preţul mediu actual al locuințelor este, la nivel naţional, cu 9,6% mai mare decât în iulie 2015, când nivelul mediu era de 944 de euro pe metrul pătrat. În București s-a înregistrat cea mai mare creștere a preţurilor în rândul marilor orașe. După o scădere de 2,8% în iunie, preţurile din Capitală au revenit pe creștere în iulie, cu un avans de 3,4%, de la 1.094 la 1.131 de euro pe metrul pătrat util, valoare cu 5% mai mare decât cea din vara lui 2015.

În condițiile în care apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8% în iulie, de la 1.068 la 1.059 de euro pe metru pătrat util, voluţia ascendentă de ansamblu a fost generată doar de segmentul locuinţelor noi. Pe locul doi în topul creșterilor de prețuri la locuințe se situează Cluj-Napoca, unde indicele Imobiliare.ro a consemnat o majorare de 1,2% în ultima lună, de la 1.200 la 1.214 euro pe metrul pătrat util. Faţă de iulie 2015, preţurile au crescut, în medie, cu 13% în orașul de pe Someș.

”Preţurile apartamentelor ­vechi s-au majorat cu 0,3%, de la 1.245 la 1.249 de euro pe metrul pătrat util, în timp ce pe segmentul rezidenţial nou a avut loc un avans de 2,6%, de la 1.135 la 1.164 de euro pe metru pătrat util”, se arată în raport.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă