5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegea dării în plată. Aproximativ 3.400 de persoane au depus notificări la...

Legea dării în plată. Aproximativ 3.400 de persoane au depus notificări la bănci

Aproximativ 3.400 de persoane au depus notificări către 24 de bănci, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată. Valoarea creditelor au o valoare de aproximativ 1,13 miliarde de lei, potrivit unui raport prezentat luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de News.ro.

Astfel, au fost depuse 3.907 notificări, dintre care 2.634, adică 67,4%, au fost contestate de bănci. Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1% din totalul creditelor acordate populaţiei şi 2% din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.

Citește și: Prima dare în plată finalizată – Banca şi împrumutatul au ajuns la un consens

„Peste 90% dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută – 46% în euro şi 47% în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56% dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.

În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83% dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai. 

Citește și: Legea dării în plată, bombă cu efect întârziat

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă