18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul REZISTĂ turbulențelor financiare declanșate de China

Leul REZISTĂ turbulențelor financiare declanșate de China

Leul este una dintre monedele emergente din Europa Centrală și de Est care a rezistat cel mai bine în fața turbulențelor generate în piața financiară de decizia Chinei de săptămâna trecută de a deprecia yuanul, potrivit analiștilor firmei britanice de consultanță Capital Economics, relatează Mediafax

Impactul deciziei Chinei de a-și deprecia moneda este resimțită în continuare pe aproape toate piețele emergente. Banca centrală din Kazahstan a renunțat joi la politica de tranzacționare a monedei naționale, tenge, într-o bandă de variație, iar cursul acesteia a scăzut rapid cu peste 20% în raport cu dolarul.

Citește și: Uitându-ne la furtuna din Grecia, nu vedem uraganul ce vine din China

Decizia Kazahstanului vine la scurt timp după ce Vietnamul a extins intervalul în care permite cotarea monedei naționale, dong, față de dolar.

Devalorizarea yuanului, care a alimentat din nou temerile privind situația economiei Chinei, a avut o influență majoră și la deprecierea monedelor principalilor producători de materii prime, printre care Rusia și Malaysia.

“Deprecierea yuanului a stârnit termeri (nefondate în opinia noastră) privind declanăarea unui război valutar, ceea ajută la explicarea deprecierii recentelor scăderi ale monedelor țărilor cu legături comerciale puternice cu China, mai exact a dolarului taiwanez. Pe de altă parte, monedele din Europa Centrală s-au apreciat în raport cu dolarul american de la decizia de depreciere a yuanului”, se arată în raportul Capital Economics.

Din cele 25 de valute din țările emergente analizate de Capital Economics, doar cele cinci monede din Europa Centrală și de Est s-au întărit în raport cu dolarul față de cotațiile de la 10 august. Astfel, cel mai puternic s-a întărit în acest interval zlotul polonez, cu aproape 2%, urmat de coroana cehească, leva bulgărească, forintul ungar și leu.

Citește și: Panică la Bursa din Shanghai

Raportul urmărește evoluția a 25 de monede din Europa Emergentă, Asia Emergentă, America Latină, precum și din Orientul Mijlociu și Africa.

Banca Națională a României a anunțat, joi un curs 3,9746 lei pentru dolar, moneda națională înregistrând o apreciere de 1,4% față de cotația anunțată la 10 august.

Banca centrală a Chinei a redus la începutul săptămânii trecute referinţa yuanului cu 1,9%, provocând cea mai puternică depreciere a monedei pe parcursul unei şedinţe din ianuarie 1994. Instituţia permite o fluctuaţie a cursului de +/-2% faţă de cotaţia de referinţă, pe piaţa valutară.

De la devalorizarea şoc a yuanului de săptămâna trecută, un indice format din 20 de monede ale unor state în dezvoltare a înregistrat cel mai lung declin din anul 2000.

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă