15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLitoralul românesc este ieftin. De ce nu vin totuşi străinii?

Litoralul românesc este ieftin. De ce nu vin totuşi străinii?

Deşi litoralul românesc este pe locul doi în topul celor mai ieftine destinaţii din Europa, slaba promovare şi infrastructura proastă o plasează în rândul celor mai puţin vizitate ţări.

Coşul zilnic al turistului este în România cel mai ieftin din Europa, după Bulgaria, potrivit unui studiu al Federaţiei Patronatelor în Turismul Românesc şi datelor furnizate de o cercetare a Poştei Britanice. Cu toate acestea, doar 69.511 turişti străini (23.800 cu nave de croazieră şi 45.711 cu autocarul, avionul sau pe cont propriu) au vizitat anul trecut litoralul românesc, potrivit datelor furnizate Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral – Delta Dunării“ de Institutul Naţional de Statistică.
Un departament de cercetare al Poştei Britanice face informări, anual, cetăţenilor britanici cu privire la preţurile care îi aşteaptă în diferite destinaţii. În acest scop, s-a stabilit un coş zilnic de vacanţă al turistului, în care sunt incluse opt produse alimentare şi nealimentare: o cină pentru doi adulţi (care include o sticlă de vină şi este servită la un restaurant cu specific local), un pachet de ţigări, o cremă de protecţie solară cu factor 15, o sticlă de bere locală, o apă minerală, un spray anti-insecte, o ceaşcă de cafea şi o sticlă de Coca-Cola, ultimele servite la un bar sau cafenea.
Comparaţia celor de la Poşta Britanică nu include şi România, aşa că Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut propriile calcule şi a ajuns la următoarele preţuri pentru ţara noastră, staţiunea luată ca referinţă fiind Mamaia: cina – 38,87 euro, ţigările – 2,72 euro, crema – 5,15 euro, spray-ul anti-insecte – 2,27 euro, berea – 1,36 euro, apa – 0,78 euro, cafeaua – 1,13 euro, coca-cola – 1,13 euro. Astfel, coşul zilnic al turistului care vine în România ar ajunge la 53,41 euro.

„Duceţi-vă, străini, în România, că e mai ieftin“

Concurentele României în ce priveşte litoralul sunt, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Bulgaria, Cipru, Grecia, Portugalia, Spania, Croaţia, Turcia, Franţa, Italia.
Singura dintre acestea în care coşul zilnic este mai ieftin decât în România este Bulgaria. Astfel, la vecinii noştri, turiştii trebuie să scoată din buzunar 48,21 euro pentru respectivele produse. În toate celelalate staţiuni analizate, preţurile sunt mai mari decât în România. În Spania, cumpărăturile respective costă în jur de 65 de ueor, în Grecia 72,34, în timp ce cel mai scump este în staţiunea croată: aproape 85 de euro.
Concluzia reprezentanţilor FPTR este că „nu preţurile sunt cele care împiedică turiştii străini să vină în România, ci faptul că nu se ştie că ţara noastră este o destinaţie ieftină de petrecere a concediilor.“
„Deşi este o destinaţie ieftină pentru turiştii străini, România nu este vizitată pentru că nu este promovată. Nu am scos în evidenţă mesajul ‘duceţi-vă, străini, în România, că e mai ieftin decât în Spania’. N-am ştiut să punem punctul pe această oportunitate. O altă concluzie este că, deşi pentru străini pare a fi un chilipir, pentru români este totuşi scump să meargă la mare, din cauza puterii de cumpărare foarte mici“, a explicat pentru RL vicepreşedintele Federaţiei, Dragoş Răducan.

România: ţigări iefine, mâncare scumpă

Dacă România poate fi atractivă pentru preţurile mici la unele produse din coşul zilnic – ţigările, apa, coca-cola, crema de protecţie solară – nu la fel de bine stă la un capitol care chiar contează: mâncarea. Astfel, o cină pentru două persoane, cu o sticlă de vin local inclus, la un restaurant de hotel de trei stele, costă, în medie, 39 de euro în Mamaia, staţiunea aleasă ca referinţă în studiu. În staţiunile luate drept comparaţie din Bulgaria, Portugalia, Cipru, Grecia, turiştii vor plăti mai puţin pentru o masă. Un avantaj pentru turişti ar fi însă preţul mai mic la bere din România – în medie, de doar 1,36 euro sticla, faţă de 2,7 în Cipru, 3,25 în Franţa, 1,62 în Portugalia.

Top destinaţii în funcţie de preţul coşului de vacanţă (euro)
1.    Bulgaria (Sunny Beach) – 48,21
2.    România (Mamaia) – 53,41
3.    Portugalia (Algarve) – 59,47
4.    Turcia (Marmaris) – 61,48
5.    Spania (Costa del Sol) – 64,97
6.    Cipru (Various) – 66,43
7.    Italia (Marche) – 71,21
8.    Grecia (Corfu) – 72,34
9.    Franţa (Vendee) – 76,17
10.     Croaţia (Makarska Riviera) 84,61

Sursa: FPTR 

Preţul unei cine pentru două persoane– euro
Bulgaria (Sunny Beach) – 28,71
Portugalia (Algarve) – 29,73
Cipru (Various) – 33,57
Grecia (Corfu) – 37,85
România (Mamaia) 38,87
Turcia (Marmaris) –41,93
Italia (Marche) – 43,25
Spania (Costa del Sol) 48,67
Franţa (Vendee) – 48,67
Croaţia (Makarska Riviera) – 52,47

Sursa: FPTR

RAPORT
Infrastructura şi condiţiile proaste din hoteluri „macină“ turismul

Un studiu a PwC România, făcut public la începutul acestei veri, arată că infrastructura de transport şi cea hotelieră împiedică dezvoltarea sectorului turistic al României. În plus, lipsa unui număr suficient de personal calificat – bucătari, ospătari, cameriste (mulţi plecaţi în străinătate)– nu ajută deloc acest domeniu. Raportul arată că România are una dintre cele mai scăzute rate de ocupare hotelieră din Europa, de 26 %.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă