17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai prinde România Euro?

Mai prinde România Euro?

Preşedintele Băsescu spune că România va „evalua”, anul viitor, dacă e cazul să treacă la moneda unică în 2015. În Slovacia se vorbeşte deja de planul de ieşire.

România va stabili în prima jumătate a anului viitor dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times. „Obiectivul nostru – şi nu ne-am modificat încă obiectivul – este de a intra în zona euro în 2015. Aceasta nu înseamnă însă că rămânem cu acest obiectiv. Din această criză am înţeles, în primul rând, că este relativ uşor să fii în zona euro, însă problema este dacă o economie este pregătită pentru a fi în zona euro. În prima jumătate a anului viitor, vom face o evaluare cu toate părţile responsabile şi specialişti pentru a vedea dacă vom revizui obiectivul de a fi în zona euro în 2015 sau dacă menţinem acest obiectiv”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului apreciază că România poate păstra obiectivul oficial privind adoptarea euro. El a afirmat că România nu este afectată foarte mult de problemele zonei euro. „Nu pot spune cu hotărâre că este vorba de o criză în zona euro. Este criză în Grecia, în Irlanda sau poate în unul sau două alte state. Dar nu putem spune că este o criză a zonei euro deoarece statele pot, pentru moment, să lupte împotriva ei. Nu putem spune că România este efectată serios de ceea ce se întâmplă în zona euro. Doar atunci când Grecia trecea prin cea mai dificilă perioadă s-a întâmplat ceva în regiune, deprecieri ale monedelor, probleme legate de investiţii, cauzate de lipsa încrederii şi altele. Am fost grav afectaţi de criza mondială şi de lipsa pregătirii în vederea luptei cu criza”, a menţionat Băsescu.

Oficialii UE sunt îngrijoraţi că stabilitatea zonei euro este în pericol din cauza datoriilor mari ale statului şi că dispariţia monedei ar putea duce chiar la destrămarea Uniunii Europene. Totuşi, euro a reuşit să se aprecieze ieri cu 3%, chiar şi pe fondul unei adevărate furtuni de ştiri negative.

Preşedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a spus că Slovacia ar trebui să pregătească un plan pentru o posibilă ieşire din zona euro, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax. Statul slovac a intrat în zona euro în ianuarie 2009 cu speranţa de a beneficia de protecţie în perioada crizei, dar a fost nevoit, în schimb, să ajute ţări mai bogate şi a refuzat să sprijine Grecia. El consideră, din acest motiv, că Slovacia nu trebuie să mai aibă încredere în liderii din zona euro şi să pregătească un plan B, acesta fiind reintroducerea coroanei slovace. În replică, premierul slovac, Iveta Radicova, s-a grăbit să dezmintă declaraţiile: „Slovacia nu a luat în considerare nici o secundă să renunţe la euro, iar discuţiile despre revenirea unor ţări la monedele naţionale sunt extrem de riscante, întrucât subminează eforturile de stabilizare a regiunii”.

Ieri, în zona euro

Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, a anunţat, marţi, că ar fi dispusă să contribuie la o majorare a capitalului Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.

Spania a vândut titluri de Trezorerie în valoare de 2,5 miliarde euro, sub ţinta stabilită.

Belgia s-a ales cu perspectiva de rating Standard & Poor’s redusă de la stabilă la negativă, indicând posibilitatea unei retrogradări în următoarele şase luni, din cauza instabilităţii politice.

Italia a ajuns în octombrie la un nou nivel-record al datoriei publice, de 1.867 de miliarde euro, comparativ cu 1.844 miliarde de euro în septembrie. Datoria Italiei va urca de la 115,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009 la 118,5% din PIB în acest an, estimează guvernul.

România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state din regiune la criza datoriilor de la periferia zonei euro, însă recuperarea economică a Europei Centrale şi de Est (ECE), pe ansamblu, nu este pusă în pericol de evoluţia din uniunea monetară, se arată într-un raport al grupului italian UniCredit.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă