21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMamele băncilor din România au probleme serioase

Mamele băncilor din România au probleme serioase

Legăturile de lungă durată ale băncilor austriece cu Europa Centrală şi de Est (CEE) le-au furnizat acestora profituri anuale atunci când s-au extins rapid în aceste state după căderea Uniunii Sovietice.

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia, turbulenţele politice din Ungaria şi ritmul redus de creştere din România au prins pe picior greşit băncile austriece şi le-au determinat să emită avertizări de profit, arată o analiză Reuters. Unele bănci îşi reduc acum prezenţa în regiune. UniCredit Bank Austria, grupul bancar cu cea mai mare expunere la CEE, a înregistrat în 2013 pierderi de 1,6 miliarde de euro, din cauza declinului afacerilor în Ucraina şi Kazahstan. „Suportăm consecinţele şi am început în ultimii ani să ne optimizăm gradual portofoliile“, a apreciat directorul general al UniCredit Bank Austria, Willibald Cernko.

Luna aceasta, Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat că toate afacerile sale din regiune sunt sub revizuire şi va decide până la mijlocul acestui an dacă va ieşi de pe o piaţă sau două. Raiffeisen a avertizat recent că pierderile din 2014 ar putea depăşi 500 milioane de euro, dacă va trebui să-şi deprecieze activele din Rusia. Situaţia din Ucraina i-a luat prin surprindere pe unii bancheri austrieci.

„Nu cred că ce s-a întâmplat în «Primăvara Arabă» se va întâmpla în Ucraina“, a afirmat pentru Reuters un bancher care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.

Fost ministru rus, consilier la Raiffeisen

Raiffeisen, al cărei fost director general Herbert Stepic rămâne o sursă-cheie de informaţii ţinând cont de contactele sale diverse în regiune, l-a angajat pe fostul ministru rus de Finanţe, Alexei Kudrin, în funcţia de consilier. Dar banca a reacţionat cu întârziere la pericolul de pe piaţa din Rusia, afectată de corupţie, turbulenţe politice şi un sistem judiciar cu probleme.

Autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Austria a anunţat că a prevenit pierderi majore la unele bănci prin blocarea planurilor de expansiune către CEE, care pur şi simplu erau prea riscante. Totuşi, pentru unele bănci restricţiile au venit foarte târziu. Hypo Alpe Adria, care a folosit garanţii de stat pentru a finanţa expansiunea în Balcani, a fost naţionalizată în 2009 pentru a preveni colapsul care ar fi provocat turbulenţe pe pieţele financiare din regiune. Erste Group se aştepta la dificultăţi în Ucraina şi în 2012 şi-a vândut subsidiara din această ţară.

„Trebuie să ai curaj să-ţi asumi pierderi de pe urma investiţiilor“, a apreciat directorul financiar Gernot Mittendorfer, adăugând că Erste a remarcat că Ucraina nu înregistrează progresele aşteptate spre integrarea în UE. Deşi profiturile cumulate ale Erste sunt mai ridicate decât deprecierile de active pe care le-a efectuat în regiune, grupul a estimat pierderi-record pentru 2014, de până la 1,6 miliarde de euro, din cauza dificultăţilor înregistrate în România şi Ungaria.

Mittendorfer a declarat că Erste a decis să nu intre pe piaţa din Rusia din cauza riscurilor politice, chiar dacă unii investitori au fost supăraţi de această decizie, din cauza profiturilor anunţate aici de rivalele Raiffeisen şi Bank Austria.

Austriecii ţin la Rusia

Raiffeisen şi-a exprimat deseori angajamentul faţă de Rusia, în timp ce şeful Bank Austria, Cernko, a declarat pentru Reuters: „Rusia rămâne o piaţă de bază pentru grupul nostru bancar. La începutul lui 2014 am luat măsuri pentru a ne apăra câştigurile, de aceea impactul deprecierii rublei ar trebui să fie limitat“.

Bank Austria a înregistrat profituri de peste trei ori mai ridicate decât deprecierile de active efectuate în CEE şi a dat asigurări că nu există dubii privind strategia sa pe termen lung în CEE.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Grecii au şi ei probleme

Două bănci greceşti au cerut acces la facilitatea de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), a declarat, vineri, un oficial al băncii centrale, semn al înăspririi condiţiilor de lichiditate înaintea alegerilor legislative din 25 ianuarie, transmite Reuters.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), iar în luna noiembrie împrumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% până la 44,9 miliarde de euro. Însă, creşterea retragerilor de depozite, după ce Guvernul de la Atena a anunţat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea.

Cotidianul grec Kathimerini a informat, vineri, că băncile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgenţă, iar alte bănci ar urma să facă şi ele acelaşi lucru.

Oficialul citat de Reuters nu a confirmat sumele vehiculate de Kathimerini. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

În ultima lună, populaţia Greciei şi-a majorat retragerile de depozite de la bănci pe fondul riscului unui colaps al Guvernului, însă bancherii susţin că, deocamdată, banii au rămas în interiorul Greciei şi nu există semnale ale unei fugi a capitalurilor, cum s-a întâmplat în 2012.

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eşecul Parlamentului în alegerea unui preşedinte al ţării în al treilea tur de scrutin, ceea ce a atras după sine dizolvarea Parlamentului.

Alegerile legislative anticipate care ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza – care se opune politicii de austeritate – reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanţatorii internaţionali ai ţării.     

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă