20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMFP: bugetul pe 2015, în deficit cu 1,47% din PIB

MFP: bugetul pe 2015, în deficit cu 1,47% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a încheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB). Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, citat de Agerpres, creşterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, şi în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiţii, atât a celor finanţate din fonduri europene, cât şi din surse proprii şi cu finanţare rambursabilă. 

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut faţă de anul precedent cu 62,4%. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentând 5,9% din PIB, faţă de 32,7 miliarde de lei în anul 2014. 

“Creşterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, şi în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiţii, atât a celor finanţate din fonduri europene, cât şi din surse proprii şi cu finanţare rambursabilă. Cheltuielile pentru investiţii în luna decembrie au fost în sumă de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană, 87,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanţare rambursabilă şi 8 miliarde de lei pentru cele finanţate din cheltuieli de capital”, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. 

Potrivit sursei citate, având în vedere că finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a plăţilor aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au făcut eforturi în vederea asigurării fondurilor necesare acestora, astfel încât doar în luna decembrie s-au plătit aproximativ 9,1 miliarde de lei, în timp ce media lunară a fost de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investiţiilor, restul fiind subvenţii pentru agricultori şi alte plăţi în contul Uniunii Europene. 

De asemenea, în luna decembrie, s-a majorat cu circa 40% suma alocată pentru sprijinul acordat agricultorilor la achiziţionarea motorinei, alocându-se suplimentar, prin Ministerul Agriculturii, suma de 106 milioane de lei. Creşterile cheltuielilor de personal în lunile noiembrie şi decembrie au fost determinate de plata în avans a tranşei a IV-a aferente anului 2016 din titlurile executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute în instanţă de personalul din sectorul bugetar şi de majorările salariale ale personalului din unităţile sanitare, începând cu 1 octombrie 2015. 

În ansamblu, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 243,9 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8% faţă de anul precedent şi cu 0,8 puncte procentuale ca pondere în PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 3,2% faţă de anul precedent, ca urmare a creşterilor salariale în administraţia publică locală, precum şi în sectorul de sănătate şi în învăţământ. 

Faţă de anul 2014, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 6,2%, din cauza scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 233,6 miliarde de lei, reprezentând 33,1% din PIB, au fost cu 9% mai mari în termeni nominali faţă de anul precedent şi cu un punct procentual ca pondere în PIB. 

S-au înregistrat creşteri faţă de anul 2014 la încasările din impozit pe profit (13%), impozitul pe venit (12,4%), TVA (12,3%), venituri nefiscale (12%) şi accize (8%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au o uşoară creştere faţă de anul anterior, deşi au fost influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la taxa pe utilizarea bunurilor cu 4,8%, venituri nefiscale cu 4,1% şi la impozite şi taxe pe proprietate cu 1,5%. Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 17 miliarde de lei, cu 49,3% mai mari faţă de anul 2014. 

Potrivit MFP, faţă de anul precedent, deficitul înregistrat s-a redus de la 1,72% la 1,47% din PIB, ceea ce reprezintă o scădere în termeni nominali cu 1,1 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat se încadrează în ţinta de 1,85% din PIB stabilită prin Strategia fiscal-bugetară pe anul 2015, subliniază Ministerul Finanţelor.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă