10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul de Finanţe va negocia cu BEI un împrumut de un miliard...

Ministerul de Finanţe va negocia cu BEI un împrumut de un miliard de euro

Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum prin care ministrul Finanţelor Publice primeşte mandat de negociere a contractului de un miliard de euro dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în vederea finanţării parţiale a contribuţiei bugetului de stat la Programul Naţional de Dezvoltare Locală. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis Agerpres, suma va fi folosită pentru accelerarea realizării proiectelor din sectorul de apă, apă uzată şi canalizare, în vederea conformării la obligaţiile pe care România şi le-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, respectiv obligaţii privind calitatea apei şi accesul populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi canalizare. 

“Elementele care fac obiectul negocierii sunt atât de natură financiară (durata şi numărul de tranşe în care se va trage împrumutul, plan de finanţare), cât şi de natură tehnică (atribuţiile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice legate de implementare, clarificări în privinţa alocării proiectelor, autorizaţiile de mediu sau administrarea reţelelor de un operator autorizat)”, mai menţionează Guvernul. 

Poziţia părţii române are în vedere obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale. Mandatul şi, ulterior, raportul negocierilor vor fi supuse aprobării Guvernului şi preşedintelui. 

Memorandumul cu tema ”Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de până la un miliard de euro, în vederea finanţării parţiale a contribuţiei bugetului de stat la Programul Naţional de Dezvoltare Locală” a fost adoptat în şedinţa Guvernului din septembrie 2015. În baza acestuia, partea română a transmis BEI acceptul privind aprobarea împrumutului de către Consiliul Director al Băncii. 

PNDL este finanţat în proporţie de peste 80% de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, restul fiind acoperit de la bugetele locale. Selectarea proiectelor cuprinse în program, disponibilizarea către beneficiari a sumelor alocate anual de la bugetul de stat şi monitorizarea stadiului fizic şi financiar sunt realizate de MDRAP, prin direcţiile sale de specialitate, mai precizează Executivul. 

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă