20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMF: Excedent bugetar de 4,2 miliarde de lei. Încasările din TVA, în...

MF: Excedent bugetar de 4,2 miliarde de lei. Încasările din TVA, în creștere cu 18%

Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice, la sfârşitul primului semestru din 2015, bugetul a avut un excedent de 0,6% din PIB, adică o creştere a încasărilor de 4,2 miliarde lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, bugetul consolidat cunoştea un deficit de 0,5%, adică un minus de 3,5 miliarde de lei, informează Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) și accize (8,6%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% față de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

Agerpres notează că la nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% și venituri nefiscale cu 1%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB. În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (2,4%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB , in termeni nominali la același nivel cu cel înregistrat la aceeași perioadă a anului trecut.

 

 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă