14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăViorel Ștefan a dat explicații în Camera Deputaților, pe tema situației economice...

Viorel Ștefan a dat explicații în Camera Deputaților, pe tema situației economice a României. Reprezentanții partidelor de opoziție au cerut demisia ministrului de Finanțe

UPDATE 18.35: Reprezentanții partidelor de opoziție au criticat luni, activitatea ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și i-au cerut demisia din Executiv, potrivit Agerpres.

În aces context, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a cerut demisia ministrulu Viorel Ștefan, precizând că „este un dezastru ca Guvernul să se uite spre autoritățile publice locale cu dispreț și să le taie orice speranță de investiții în interes public". Ea l-a acuzat pe ministrul Finanțelor că a tăiat investițiile în primul trimestru al acestui an, că nu își poate respecta angajamentul de deficit bugetar și că riscă intrarea în procedura de deficit excesiv la nivelul UE, precum și pentru colectarea „dezastruoasă" a sumelor la bugetul de stat din primele trei luni.

În opinia sa, înainte de a-și da demisia, Viorel Ștefan ar trebui să prezinte o proiecție economică asupra legii salarizării unitare.

La rândul său, deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că de la începutul acestui an investițiile s-au prăbușit, iar din fondurile europene nu s-a atras nimic după primul trimestru. Deputatul USR Claudiu Năsui a exprimat îngrijorările formațiunii pe care o reprezintă referitor la felul în care funcționează economia și a subliniat că Eximbank și CEC ar trebui să beneficieze de un management depolitizat.

Parlamentarul USR l-a felicitat însă pe ministrul Finanțelor pentru două lucruri: „A continuat unul dintre cele mai importante proiecte de transparență bugetară din Europa, platforma transparenta-bugetara.gov.ro, începută anul trecut, și pentru desființarea formularului 088 și continuarea unor eforturi de debirocratizare în cadrul Ministerului Finanțelor".

Deputatul PMP Eugen Tomac a abordat pe larg o serie de aspecte legate de codul economic al României, despre care a spus că este în întârziere. Tomac a semnalat faptul că acest cod economic conține și reduceri de taxe și i-a transmis ministrului Finanțelor că de fapt se întârzie cu bună știință adoptarea acestui pachet legislativ pentru ca actualul Guvern să mai renunțe la unele măsuri din cele anunțate în campania electorală.

În replică, deputatul PSD Leonardo Badea a accentuat faptul că România are un tablou macroeconomic sustenabil. „Evoluțiile macroeconomice și fiscal-bugetare sunt în prognoza pe care am fundamentat-o privind obținerea unei creșteri economice de 5,2% cu un deficit bugetar sub 3% și ca să nu își mai facă nimeni griji ne vom îndeplini sută la sută angajamentele făcute", a spus parlamentarul social-democrat.

Potrivit acestuia, datele statistice oficiale confirmă evoluțiile peste prognozele făcute la nivel guvernamental. „Conform tuturor estimărilor, vom înregistra cea mai ridicată creștere economică din UE în 2017", a subliniat Leonardo Badea.

Totodată, deputatul ALDE Varujan Vosganian a opinat că discuția făcută în plenul Camerei pe tema activității și performanței Ministerului de Finanțe este una pur politicianistă și a amintit că recent a fost reconfirmată atractivitatea României pentru investiții străine.

„Mi se pare ciudat ca, după ce un buget abia a fost votat, dumneavoastră să aveți deja confuzii. (…) Prea vă grăbiți, mai așteptați puțin, abia au fost alegeri, nu puteți să cereți demisia Guvernului după ce abia au avut loc alegeri", le-a transmis Varujan Vosganian deputaților din opoziție.

Grupul minorităților și cel al UDMR nu au participat la dezbaterile din cadrul „Orei Guvernului" la care a fost invitat ministrul Finanțelor Publice.


Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, este invitat, luni, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului", pentru a prezenta situația economică a României, informează Agerpres.

Conducerea Camerei Deputaților a aprobat săptămâna trecută solicitarea în acest sens din partea grupului parlamentar al PNL. Liberalii au solicitat și audierea în comisiile parlamentare a ministrului de Finanțe.

„PNL a decis să îl cheme la audieri pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, tumefiat de disperare fiind solicitat să susțină angajamentele populiste și demagogice ale Guvernului din care face parte. Ministrul este obligat să prezinte situația economică dezastruoasă în care se află astăzi România, în condițiile în care există presiuni uriașe de creșteri ale cheltuielilor cu salariile și cu pensiile și angajamente de susținere a acestor cheltuieli fără resurse suplimentare de venituri", a anunțat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, după ședința Biroului Politic Național al formațiunii din 3 aprilie.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă