12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMugur Isărescu: Există semne de consolidare a revenirii economice

Mugur Isărescu: Există semne de consolidare a revenirii economice

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la prezentarea Raportului privind inflaţia că "aprecierea leului faţă de euro şi reducerea primei de risc sunt în linie cu tendinţa regională", informează Hotnews. 

Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

Isărescu a respins acuzaţiile conform cărora oamenii au făcut împrumuturi în franci deoarece au fost "ademeniţi" de bănci şi a declarat că nu se vor opune acţiunilor în justiţie pentru acele clauze care au fost considerate ilegale. 

"Noi la BNR nu putem să lucrăm cu asemenea termeni, că cei împrumutaţi în franci au fost ademeniţi sau momiţi. Nu avem nimic împotriva acţiunilor în justiţie a acelor clauze considerate ilegale", a mai spus guvernatorul.

Totodată, Isărescu a declarat că empatizează cu cei care au credit în franci, dar acest lucru nu înseamnă că se poate încălca legea.

"Empatizăm cu cei care au ieşit în stradă (în problema chf), dar empatie nu înseamnă să încălcăm legea", a spus guvernatorul. 

De asemenea, Isărescu a declarat că rata anuala a inflaţiei va coborî la 2,1% în 2015 şi apoi va atinge 2,4% în 2016, dar şi că există semne de consolidare a revenirii economice.

"Avem reveniri la investiţii şi o deviaţie PIB mult mai mică. Există indicii de consolidare a revenirii economice. Creditele în lei câştigă în dinamică faţă de cele în valută", a continuat guvernatorul.

Guvernatorul BNR a mai spus că preţurile volatile au scăzut în toamnă.

"Credem că afluxul de mărfuri agroalimentare din ţările care şi-au reorientat exporturile către noi dupa embargoul Rusiei şi-au spus cuvântul", a spus Isărescu.

De asemenea, Mugur Isărescu a mai afirmat că se va organiza un simpozion pentru a explica ce poate şi ce nu poate face o bancă în domeniul supravegherii bancare. 

În ceea ce priveşte situaţia din Grecia, Isărescu a declarat că speră că se va ajunge la un compromis, deşi România este pregătită pentru orice situaţie. 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă