12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoul ElDorado: străinii se bat pe terenurile româneşti

Noul ElDorado: străinii se bat pe terenurile româneşti

Ministrul Valeriu Tabără e speriat că străinii vor dirija spre export întreaga producţie agricolă.

Preţurile mai mici ale terenurilor faţă de alte ţări UE şi producţiile agricole record din ultima perioadă îi determină pe străini să achiziţioneze tot mai multe suprafeţe agricole.

Într-un singur an, suprafaţa agricolă deţinută de cetăţenii străini în România a crescut cu 10%, de la 635.000 hectare în 2010 la 709.000 hectare în prezent, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Raportat la suprafaţa arabilă, terenurile deţinute de străini au ajuns să reprezinte 8,5%, aceste cifre îngrijorându-i oarecum pe oficialii de la Agricultură, care consideră „periculos modul în care se valorifică aceste terenuri”.

2011/11/21//210826-p.5-graficeconomic.jpg Click pe grafic pentru a mări

Expiră restricţiile

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, apreciază că, deşi în anumite zone preţurile unor terenuri agricole s-au dublat, acestea sunt încă ieftine în com-paraţie cu alte ţări. De exemplu, în Uniunea Europeană media este de 10.000-15.000 de euro pe hectar.

„E periculos modul în care se valorifică acest teren, pentru că este posibil să se dirijeze spre export întreaga producţie”, a afirmat ministrul Valeriu Tabără.

Şi ministul de Externe, Theodor Baconschi, şi-a exprimat în urmă cu câteva luni îngrijorarea, afirmând că „ar trebui puse nişte bariere prin legislaţie, pentru că există riscul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini”, şi ar trebui să se mizeze pe concesionarea terenurilor, nu pe vânzare.

În România, ca şi în alte ţări UE precum Ungaria, Bulgaria şi Lituania, există anumite restricţii la cumpărarea terenurilor agricole de către străini. Astfel, pentru a deţine teren în România, o persoană fizică trebuie să aibă domiciliul stabil în ţară, iar persoana juridică trebuie să aibă sediul pe teritoriul României. Deşi anul trecut Comisia Europeană a recomandat României şi Bulgariei să permită cetăţenilor UE să cumpere terenuri agricole înainte de 2014, anul în care ia sfârşit perioada de tranziţie prevăzută în Tratatul de aderare, oficialii români doresc să prelungească interdicţia cu încă trei ani, până în 2017.

Italienii, în top

Agricultura românească a atras investitorii străini încă de la începutul anilor ’90, însă doar le-gislaţia restrictivă a domolit extinderea acestora. Se inves-teşte în special în culturile de cereale, însă la fel de atractive sunt pentru aceştia şi dezvoltarea unor culturi de legume, fructe dar şi a fermelor de animale.

Pe primul loc în topul cumpărătorilor de teren din România se situează Italia, cu 24,29% din total, urmată de Germania, cu 15,48%, şi de ţările arabe, cu 9,98%. Spania deţine o cotă de 6,22% din cele 700.900 hectare de teren agricol cumpărate de străini în România, Austria 6,13%, Ungaria 8,17% şi Danemarca 4,52%.

Cât priveşte preţul terenurilor agricole, reprezentanţii agen-ţiilor de profil spun că într-adevăr în acest an cererea pentru terenurile agricole este mult mai mare”, dar doar în 20% din cazuri se reuşeşte încheierea unui contract.

„Investitorii sunt interesaţi de terenuri comasate, cu suprafeţe mari, sute, mii de hectare. În zona Banatului, unde terenurile sunt intabulate şi sunt mai de calitate au existat situaţii când pentru terenurile comasate s-au oferit în plus poate 200-300 de hectare, însă de la caz la caz”, ne-a declarat Daniela Mureşan de la Free-Land.

În zonele din sudul ţării preţurile la terenuri sunt în continuare scăzute, iar cererea e mică.  „Nu a fost o cerere mai mare pentru terenuri agricole în acest an. De exemplu, în Teleorman un hectar agricol se vinde şi sub 800 de euro, negociabil”, a precizat Petre Bourus, proprietarul unei agenţii imobiliare.   Text Box:  

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă