16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoul guvernator al băncii centrale a Turciei NU are studii economice

Noul guvernator al băncii centrale a Turciei NU are studii economice

După ce a obţinut sprijinul preşedintelui Tayyip Erdogan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, trebuie să îi convingă şi pe investitori că un bancher cu experienţă în finanţele islamice dar fără o pregătire academică în economie poate ţine sub control inflaţia şi poate rezista presiunilor politice în vederea reducerii dobânzilor, comentează Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul turc a aprobat luni numirea lui Murat Cetinkaya în funcţia de guvernator al Băncii Centrale, risipind îngrijorările investitorilor care se temeau de o dispută între preşedintele Tayyip Erdogan, pentru care dobânzile ridicate de politică monetară sunt echivalente cu trădarea, şi premierul Ahmet Davutoglu, a cărui viziune economică este una mai ortodoxă. 

Născut în 1976, Murat Cetinkaya este vice-guvernator la Banca Centrală a Turciei din luna iunie 2012. Absolvent de Relaţii Internaţionale şi Sociologie la prestigioasa universitate Bosphorus din Istanbul, acesta are experienţă în finanţele islamice în condiţiile în care şi-a început cariera la Albaraka Turk şi înainte de a se alătura Băncii Centrale a fost director adjunct la banca islamică Kuveyt Turk. Cu toate acestea, pieţele cred că acestuia îi lipseşte experienţa predecesorului său, Erdem Basci, deţinătorul unui doctorat în economie, al cărui mandat expiră în data de 19 aprilie. 

“Să fim realişti. Nu vom avea niciodată un guvernator educat la o universitate de prestigiu din SUA sau care a lucrat ca manager la o mare bancă din sectorul privat. Având în vedere aceste restricţii, este îmbucurător faptul că îi cunoaşte pe ceilalţi membrii ai comitetului de politică monetară. Rămâne de văzut cum Cetinkaya va gestiona presiunile politice, la care predecesorul său a fost supus deseori”, a apreciat AtillaYesilada, analist la firma de consultanţă Global Source Partners. 

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, un susţinător al creşterii economice bazată pe consum, a criticat deseori dobânzile mari, care în opinia sa provoacă o inflaţie ridicată, un punct de vedere contrar cu viziunea economică ortodoxă. În acest context, reticenţa actualului guvernator Erdem Basci de a reduce dobânda de politică monetară i-a atras numeroase critici din partea lui Erdogan. Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a păstrat dobânda de politică monetară nemodificată pentru a 13-a lună consecutiv.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă