21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNu avem atâtea legume cât putem vinde. Guvernul nu subvenţionează investiţia în...

Nu avem atâtea legume cât putem vinde. Guvernul nu subvenţionează investiţia în încălzirea serelor

Deşi a fost promovată legea care obligă comercianţii să vândă 51% produse româneşti, pieţele din magazine sunt în continuare dominate de marfă de import.

Pieţele de legume, de la magazinul de cartier până la hipermarketuri, sunt dominate, în continuare, de legume şi fructe din import, în ciuda faptului că legea lanţului scurt, cunoscută popular şi ca legea „51% produse româneşti“, funcţionează deja de jumătate de an.

Explicaţia pentru lipsa roşiilor şi castraveţilor din România e simplă. „Nu există investiţii la sere, ca să fie o cultură permanentă“, a explicat, pentru „România liberă“, preşedintele Romalimenta, Dorin Cojocaru.

Oficialul Romalimenta a atras atenţia că „sunt soiuri ce se pretează la solar şi altele ce se cultivă pe câmp. Produsul românesc se preta în câmp. Au venit cu hibrizi de roşii din Spania şi Turcia, ce se pretează la seră. Întreprinzătorii români nu vor să investească în sere cu temperatură monitorizată. Roşia trebuie să se coacă la soare şi să fie cu rădăcina în pământ, dacă vrei gust. „Un fermier turc nu are aceleaşi rigori cu unul din UE, nu trebuie să respecte aceleaşi bune practici agricole şi de mediu, poate foloseşte alte tipuri de pesticide“, a declarat Emil Dumitru, preşedintele ProAgro.

Aceasta a fost politica de „încurajare“ a legumiculturii României timp de 27 de ani, a comentat ironic acesta. „Din păcate“, explică acesta, „ca să produci legume în perioadele de iarnă trebuie să ai o subvenţionare a energiei calorice. Investiţia în solarii cu tehnologii moderne înseamnă solar cu folie dublă şi structură metalică“, a precizat Emil Dumitru.

Ministerul Agriculturii a emis o HG, prin care încurajează cultivarea în spaţii protejate chiar în perioadele deficitare a tomatelor, a menţionat preşedintele ProAgro. Dar e o simplă hârtie birocratică, emisă de instituţia ministrului Petre Daea. Nu există subvenţie la sere pe energia calorică. „Aceasta e determinantă în costul producţiei. Impactul la legume-fructe e de peste 70%“, a precizat Emil Dumitru.

„Roşiile, ca să avem în martie tomate româneşti, au nevoie de un ciclu de producţie de 118 zile (n.n.: patru luni). O parte din sere trebuiau să planteze, din răsadniţă, roşiile în solarii. Mai avem cel puţin două luni de iarnă, iar costurile ar fi foarte mari, neexistând nici investiţii în energii alternative“, spune Dumitru. „Plantele au nevoie de fotosinteză, ceea ce presupune investiţii în aparate de fotosinteză, care înseamnă alte costuri suplimentare. Avem azi 10% din cele 2.000 ha de sere ce existau în 1990“, detaliază specialistul.

Vid legislativ

În timp ce politicienii puterii se luptă cu Justiţia, Agricultura şi retailul suferă. „Legea 321“, modificată şi completată cu aşa-numita „lege a lanţului scurt“, e în vigoare. Pe lanţul comercial scurt, în magazine, în sezon, 51% din produsele proaspete trebuie să fie fabricate în România. Dar legea nu are norme de aplicare.

„Aşteptăm încă normele de aplicare ale Legii 321 din 2009. Avem încredere în instituțiile specializate că vor clarifica toate aspectele de implementare“, au precizat, pentru „România liberă“, reprezentanţii Lidl.

 „Producția din prezent, din serele din țară, e mult sub cererea de piață. Din moment ce țara noastră nu are iarna capacitate de producție la legume «de vară», nici legea nu impune 51% la legume și fructe în extra-sezon“, a declarat şi Alexandru Vlad, CEO Selgros. Cum s-ar putea rezolva acest impas economic? Pe de o parte, e nevoie de „depozitare, sortare și transport de iarnă“, a răspuns managerul.

E necesară „și creșterea suprafețelor de sere încălzite, îmbunătățirea condițiilor de depozitare, sortare și livrare pe timp de iarnă, în depozite cu temperatură controlată, apoi sortarea și spălarea să fie făcute la temperaturi optime și să se asigure uscarea (pentru rădăcinoase)“.

De asemenea, explică Alexandru Vlad, e nevoie de „temperatură controlată în mijloacele de transport de livrare“.

Mesajul din subtext sună, în viziunea „România liberăº, astfel: „Daţi-ne producţie şi iarna, care să ajungă la noi nedeteriorată“.   

Roşiile, ca să avem în martie tomate româneşti, au nevoie de un ciclu de producţie de patru luni. O parte din sere trebuiau să planteze deja roşiile în solarii. Costurile ar fi foarte mari, neexistând nici investiţii în energii alternative.“

Susţinem producătorii locali

„Iarna temperaturile din România sunt foarte scăzute, ceea ce împiedică dezvoltarea de culturi de legume, precum castraveți sau roșii”, au precizat reprezentanţii Lidl. Soluţia comercială rămâne importul. “Apelăm la partenerii noștri din alte țări. Unii colaboratori Lidl sunt din Turcia, unde clima e temperat-mediteraneeană și permite menținerea anumitor culturi”, a explicat Lidl. Acest lanţ comercial a început în 2015 susținerea producătorilor locali, alături de USAMV. Retailerul a lansat platforma, „Cultivat în România, specific românesc”, prin care vrea “să atragă producătorii din România spre parteneriate cu Lidl”. Firma oferă “sesiuni de consultanță de business, sfaturi și soluții specializate pentru eventualele probleme de sezon”.  

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă