9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatru companii de stat, listate la bursele din București și Londra

Patru companii de stat, listate la bursele din București și Londra

Guvernul intenţionează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale aeroportului internaţional Bucureşti-Otopeni, Portului Constanţa, Hidroelectrica şi Romtelecom. Declarația a fost făcută de premierul Victor Ponta, într-o intervenție televizată.

Prim-ministrul a precizat că se poate discuta şi despre vânzarea CFR Marfă, dar că Tarom nu poate fi listată deoarece va rămâne pe pierdere. Guvernul a anunţat, miercuri, că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an. Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom), companii privatizate, în care statul are dețineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăți cu participarea statului, minoritară sau majoritară, și deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

„Guvernul a reanalizat portofoliul de participații ale statului la societăți naționale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potențial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români și străini și a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015-2016, atât prin oferte publice inițiale (IPO), cât și prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăți deja listate”, se arată într-un comunicat.

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăților prioritare la care statul deține participații minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are și își păstrează participația majoritară ar putea aduce acelor companii finanțări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activității și atingerii obiectivelor strategice.

Despre companii

Telekom România Communications (fostul Romtelecom), companie aflată în plin proces de privatizare, a anunțat că își continuă strategia de capitalizare a activelor imobiliare, punând în vânzare și reînchiriere parțială un pachet de 24 de proprietăți din București și alte șapte orașe la un preț de pornire de 26,3 milioane de euro. Banii obținuți din aceste tranzacții vor fi direcționați spre investiții.

În ceea ce privește Hidroelectrica, compania a înregistrat, în primul trimestru al anului, un profit brut în valoare de 405 milioane lei, depășind astfel dublul profitului brut raportat în cel mai bun an din istoria companiei – 2014.

Iar, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat, în primul trimestru al anului 2015, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian record, de 1.809.228 pasageri și 23.961 mișcări de aeronave (aterizări și decolări).

Și traficul din Portul Constanţa a crescut la 55,6 milioane de tone anul trecut, volum ce a generat afaceri de 275 milioane lei pentru Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ Constanţa. Profitabilitatea brută a companiei a crescut în 2014 cu 15%, la 92 milioane lei, ceea ce indică o marjă burtă de profit de 33%.   

Cele mai citite

O femeie din Republica Moldova și soțul ei rus au fost uciși în atacul de la Moscova

O femeie originară din Republica Moldova a fost ucisă în atacul terorist care s-a produs la Moscova în seara de 22 martie 2024. Confirmarea acestui...

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...

De ce sunt coroanele integral ceramice atât de scumpe?

Dacă ai nevoie de o coroană dentară, există o gamă largă de opțiuni. În funcție de situația clinică și de pretențiile estetice, dar și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă