12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe cine îmbogățește liberalizarea prețului gazelor

Pe cine îmbogățește liberalizarea prețului gazelor

De la 1 iulie, populația va plăti cu 5-8% mai mult pentru gazele naturale, conform preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ. 

Experții arată că cei care au de câștigat din scumpirea gazului sunt companiile de distribuție, iar cei care pierd sunt consumatorii și posibil, producătorii.

Scumpirea gazului este cauzată de liberalizarea prețului de producție a gazelor naturale, proces asumat de Guvern față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

“Liberalizarea maschează creșterea prețului gazelor. Pe o piață care funcționează normal, prețul gazelor poate să crească sau să scadă. UE ne-a cerut să creștem prețul gazelor pentru a egaliza condițiile de competitivitate. Însă, condițiile de competitivitate țin cont nu numai de prețul materiilor care intră, ci și de tehnologiile utilizate”, ne-a spus Ionuț Purică, expert în energie. Acesta arată că, în timp ce prețul gazului din UE este stabilit la Moscova, Gazprom fiind principalul furnizor al țărilor europene, noi avem propriile resurse și importăm doar o mică parte din necesar. “

Aliniind tariful gazelor românești la nivelul celor pe care UE le importă din Rusia, înseamnă că prețul gazelor noastre este stabilit tot la Moscova. În acest caz, ar trebui să cerem UE să ne de-a gratis tehnologiile performante pentru a egaliza condițiile de competitivitate. Prețul gazelor în România nu știu cât de subvenționat este atât timp cât nu este sub prețul de extracție, transport și distribuție. Dovadă: Romgaz și Transgaz nu numai că nu sunt pe pierdere, ba chiar au un profit consistent”, susține Purică.

Atenție la „băieții deștepți“!

Expertul spune că din acest proces de liberalizare câștigă brokerii, “băieții deștepți din piața gazelor”. “Vorbim despre distribuitori, care la noi, în mare parte, sunt companii străine. Iar dezavantajați sunt consumatorii, dar pot fi și producătorii fiindcă nu știu cât din diferența de preț ajunge la aceștia. Iar dacă producătorii pierd, nu mai fac investiții și producția autohtonă de gaze scade. În concluzie, crește importul de la furnizorul unic – Gazprom. Vorbim despre securitate energetică și despre faptul că avantajul nostru competitiv îl constituie resursele noastre naturale. Dacă fiecare stat membru își negociază separat prețul cu Rusia, de ce trebuie să scumpim gazul?”, se întreabă Purică.

Conform informațiilor postate pe site-ul ANRE, România are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală, principalii actori fiind: operatorul Sistemului Național de Transport –Transgaz S.A. Mediaș, șase producători: Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Mediaș, Aurelian Oil&Gas, trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Amgaz, Depomureș, 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale, cei mai mari fiind GDF Suez (multinațională franceză) și E.ON Gaz Romania (holding european cu sediul în Germania) și 76 de furnizori pe piața en-gross.

Și Dumitru Chiseliță, expert în energie, arată că liberalizarea prețului gazelor pentru populație ar putea fi un succes, însă în anumite condiții: “Vor apărea diferiți traderi, detailiști pentru anumite cartiere sau chiar străzi. Este foarte important ca detailistul și consumatorul să facă o negociere corectă a prețului. Populația va trebui să învețe să citească un contract pentru furnizarea de gaze. Altfel, vor veni o grămadă de escroci care își vor umfla buzunarele cu bani”.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015. Guvernul doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021. “Calendarul a fost gândit astfel încât într-o piață liberalizată, prețul gazului autohton să fie egal cu cel al gazului importat. De ce? Fiindcă atunci când s-a făcut calendarul de liberalizare nimeni nu știa care este prețul de piață, iar cel de import este pragul maxim. Pe bursă prețul este 90 de lei/MWh, iar acum pentru consumatorii casnici este fixat la 60 de lei/MWh. Au decis să liberalizeze prețul pentru consumatorii casnici pe timpul verii fiindcă în această perioadă consumul de gaze este mai redus”, arată Otilia Nuțu, expert în energie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă