11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPolonia, prima țară emergentă care revine pe piețele de obligațiuni. Ce gânduri...

Polonia, prima țară emergentă care revine pe piețele de obligațiuni. Ce gânduri are România

Polonia a devenit miercuri prima țară emergentă care a revenit pe piața de eurobonduri, după o pauză de cinci săptămâni, iar România intenționează la lanseze și ea o ofertă similară chiar în cursul acestei luni, relatează Bloomberg.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a strâns miercuri un miliard de euro din vânzarea de obligațiuni cu maturitatea la 9 septembrie 2025, la un randament de 1,592%. Este prima emisiunea de eurobonduri lansată după ce Slovenia a obținut 300 milioane de euro în data de 30 iulie,  conform Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Enache Jiru, a declarat miercuri că România ar putea accesa și ea piețele financiare internaționale, pentru prima dată în acest an, pentru o emisiune de un miliard de euro care este posibil să se deruleze chiar în cursul acestei luni.

”După pauza din timpul verii trebuie să fii printre primii emitenți care absorb lichiditate de la investitorii care nu au făcut prea multe achiziții în ultimele trei luni. Există riscul ca lichiditatea să dispară iar randamentele să crească când Fed va majora pentru prima dată dobânda de bază”, a declarat Lutz Roehmeyer, director la Landesbank Berlin Investment.

Un număr de 48 din cei 54 de economiști intervievați de Bloomberg News la finele lunii trecute cred că în septembrie Rezerva Federală americană va decide prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006.

La începutul lunii iunie a acestui an, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului, a anunțat că România ar putea lansa două emisiuni de obligațiuni pe piețele externe în toamna acestui an, în funcție de conjunctura de pe piețele internaționale.

“Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 — 1,5 miliarde de euro. Avem documentația gata, am selectat băncile, suntem pregătiți de lansare, dar nu ne grăbim, așteptăm un moment oportun în piață”, a explicat, în iunie, Diana Popescu.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro, astfel încât Ministerul Finanțelor să se încadreze în planul de finanțare de 2 miliarde euro pe care și l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăși această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parțiale de emisiuni, a precizat Diana Popescu.

În 2014, România s-a împrumutat de pe piețele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligațiuni pe 10 și 30 de ani.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s și de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s și Fitch.

Cele mai citite

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă