10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta: Am făcut pentru mediul de afaceri ce se dorea

Ponta: Am făcut pentru mediul de afaceri ce se dorea

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD, că prin menţinerea cotei unice, scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS, autoritășile au ajutat mediul de afaceri, iar pe viitor trebuie să se orienteze partea socială.

"Eu vreau să vă rog să o votaţi (măsura de reducere a CAS, n.r.) şi să considerăm că de acum încolo am făcut pentru mediul de afaceri ce se dorea şi anume păstrarea cotei unice, scutirea de impozit a profitului reinvestit şi reducerea CAS. Trebuie să facem mult mai mult pe partea socială. Am dat înapoi pensii şi salarii, dar sunt multe alte probleme pe care le avem de îndreptat în perioada următoare ca să simtă toată lumea această creştere economică şi nu doar unii dintre noi", a le-a spus Ponta social-democraţilor, la începutul şedinţei, în prezenţa presei.

El a arătat că miercuri Guvernul va trimite către Parlament proiectul de modificare a Codului Fiscal privind reducerea CAS cu 5% şi i-a rugat pa parlamentarii PSD să voteze această măsură.

"Eu vreau să îi rugaţi pe toţi parlamentarii noştri să fie prezenţi – întâi va fi Senatul prima Cameră sesizată – şi să votăm, că avem timp. Dacă vă mişcaţi repede în Comisie, să votăm proiectul de lege şi după aceea la Cameră, probabil la început de septembrie. Noi votăm reducerea CAS. Dacă PNL şi PDL votează împotrivă, cu atât mai bine, dar eu cred că nu o să-i bage în seamă pe domnul Predoiu şi domnul Iohannis, care sincer chiar nu au habar derspre ceea ce însemamnă CAS şi ce se întâmplă în Parlament", a adăugat Ponta.

El a spus că, în opinia sa, Parlamentul va da un vot cvasiunanim în ceea ce priveşte adoparea reducerii CAS. "Cred că va fi un vot cvasi unanim. E o măsură economică foarte bună pe care a propus-o şi USL şi culmea pentru care ne-au făcut moţiune de cenzură. Ar fi culmea acum să voteze împotrivă, dar, mă rog, din partea lor orice e posibil", a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că de la 1 octombrie contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, şeful Executivului precizând că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

"Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.

Guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar de la 2,2% din PIB în acest an la 1,4% în 2015, nivel proiectat şi pentru 2016, pentru ca în 2017 îndicatorul să coboare la 1,3% din PIB.

Guvernul nu a reuşit să convingă misiunea FMI că poate acoperi golul de venituri rezultat în 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, în condiţiile în care deficitul bugetar trebuie să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale.

Cele mai citite

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă