11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO Ponta: Taxa pe stâlp ar trebui redusă de la 1,5%...

VIDEO Ponta: Taxa pe stâlp ar trebui redusă de la 1,5% la 1%

Taxa pe construcțiile speciale – cunoscută sub numele generic de ”taxa pe stâlp”- ar urma să fie redusă de la 1,5% la 1%, iar veniturile încasate din acest impozit ar trebui să intre în bugetele autorităților locale, potrivit declarațiilor făcute joi de premeirului Victor Ponta, în timpul ședinței de Guvern.

„Taxa pe construcţii speciale vreau să o reducem şi putem să ne permitem să o reducem de la 1,5% la 1%, să fie colectată şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, autorităţile locale au şanse mai mari de dezvoltare”, a spus Ponta, potrivit b1.ro.

Totuși, premierul nu a precizat de când ar trebui să intre în vigoare această reducere a taxei.

”Banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli. Când aud această prostie fără margini să nu mai dăm bani la primari, să dăm bani la armament… banii la primari nu sunt la primari, e vorba despre tot ce înseamnă viaţa de zi a fiecărui român. Noi continuăm să investim. Povestea asta că să luăm bani de la autorităţile locale şi să dăm pentru arme în Ucraina cred că are o componentă medicală deja”, a mai spus Victor Ponta.

Potrivit analiștilor economici, taxa pe stâlp afectează din ce în ce mai multe afaceri. Spre exemplu, cei care vor să-şi amenajeze birourile însă nu au un act de proprietate asupra terenurilor, sunt nevoiţi să plătească şi taxa de stâlp. Specialiştii spun că, după prima jumătate a anului, când au început să fie publicate rezultatele financiare ale companiilor, s-a observat că taxa a dus la scăderea vânzărilor, a profiturilor şi a blocat proiecte de investiţii.

Taxa pe stâlp, aşa cum a fost supranumit impozitul pe construcţii speciale, continuă să creeze probleme, chiar şi după aproape un an de la introducerea ei în Codul Fiscal, spun analiștii economici, potrivit b1.ro. 

Una dintre situațiile care nu este încă lămurită, nici prin normele de aplicare, îi vizează pe chiriaşii care au construit sau modernizat clădirile.

"Dacă valoarea lucrărilor este mai mică de 25% din valoarea clădirii, chiriașul nu are obligația să îi comunice proprietarului efectuarea lor. Prin urmare, atâta timp cât proprietarul nu știe de efectuarea lucrărilor, nu le declară și, evident, nu plătește impozit local pe clădiri pentru aceste lucrări. Potrivit ANAF, deşi acest lucru vine în contradicţie cu prevederile din Codul fiscal şi din normele metodologice de aplicare, chiriașul datorează impozitul de 1,5% din valoarea lucrărilor", a declarat Eugenia Ion, tax consultant.

Taxa pe construcţii speciale a iscat discuţii aprinse încă din momentul introducerii ei în Codul fiscal. Nemulţumirile mediului de afaceri au fost ignorate, deşi Consiliul Investitorilor Străini a atras atenţia că, pe termen lung, vor fi anulate investiţiile programate de companii şi că există un risc serios de faliment şi concedieri.

În luna iunie, din taxa pe construcţii speciale, au ajuns la buget 1,5 miliarde de lei.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/4c750d28e62e3a386e991a57370615d6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă