15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta se așteaptă ca dobânda de referinţă a BNR să scadă sub...

Ponta se așteaptă ca dobânda de referinţă a BNR să scadă sub 3% zilele următoare

Premierul Victor Ponta se așteaptă ca dobânda de referinţă a BNR să scadă cub 3% zilele următoare.

"Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale era în 2009 de 8,5%. Acum, probabil că în zilele următoare, va scădea sub 3%", a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.

Ponta a apreciat că aceasta este o veste bună pentru întreprinderi mici şi mijlocii, deoarece creditele pe care le contractează sunt la costuri mai mici.

Viceguverantorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent că BNR va analiza marţi, 4 noiembrie, eventuale măsuri de relaxare monetară, pe fondul încetinirii inflaţiei şi sub influenţa acţiunilor iniţiate de BCE pentru stimularea economiei.

În luna august, BNR a redus prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula creşterea economică naţională şi pentru a susţine acordarea de credite. Până în luna septembrie, România avea cea mai mare dobândă cheie dintre statele UE din estul Europei, mai scrie Mediafax.

Analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale, astfel încât dobânda cheie va ajunge la 2,75%.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă