9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreşedintele Băncii Centrale Europene trage un semnal de alarmă

Preşedintele Băncii Centrale Europene trage un semnal de alarmă

Conflictele din diferite părţi ale lumii şi, mai ales, situaţia din Ucraina pun în pericol revenirea economică din zona euro, a spus preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, potrivit Mediafax.

"Riscurile geopolitice crescute, precum şi evoluţia economiilor pe pieţele emergente şi a pieţelor financiare globale pot afecta în mod negativ condiţiile economice", a declarat Draghi, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară de joi, în urma căreia s-a decis menţinerea dobânzilor la 0,15%.

Preşedintele BCE a atras atenţia asupra faptului că statele din zona euro vor fi cele mai afectate de poblemele din Ucraina şi a explicat că, în acest sens, BCE monitorizează atent situaţia. El a adăugat că "riscurile geopolitice" din întreaga lume sunt mai mari decât în urmă cu câteva luni.

Draghi a explicat că decizia de a menţine dobânzile la nivelul scăzut actual este firească, în condiţitiile în care creşterea economiei europene este "fragilă şi inconstantă". "Datele din ultimele două-trei luni arată o încetinire a ritmului de creştere economică", a precizat preşedintele BCE.

Preşedintele BCE a anunţat că inflaţia anuală din zona euro a scăzut la 0,4%, în luna iulie, de la 0,5% în iunie, ca urmare a scăderii preţurilor la energie. Draghi a spus că se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel scăzut în lunile următoare, urmând să crească treptat în 2015 şi 2016. Ţinta BCE în ceea ce priveşte inflaţia este de aproape 2%, indicatorul aflându-se sub nivelul de 1% începând din octombrie 2013.

Întrebat despre situaţia Italiei, care a intrat din nou în recesiune, Draghi a afirmat că lipsa reformelor structurale şi incertitudinea pe care aceasta o produce reprezintă "un factor semnificativ", care duce la scăderea investiţiilor private.

Preşedintele BCE a arătat că situaţia băncilor europene a început să se îmbunătăţească, după ce a crescut cererea de credite atât din partea persoanelor fizice, cât şi a persoanelor juridice.

Euro s-a depreciat la 1,3373 dolari pe unitate în timpul conferinţei, de la nivelul de joi dimineaţă, de 1,3383 dolari pe unitate.

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%. BCE a redus la începutul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de instituţiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează plasamentele pe care le primeşte de la bănci.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă