13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProducătorii de energie verde trebuie să cedeze o parte din ajutorul de...

Producătorii de energie verde trebuie să cedeze o parte din ajutorul de la stat – Transelectrica

Producătorii de energie din surse regenerabile, cărora statul nu le-a impus nicio obligaţie, ar putea sau ar trebui să fie constrânşi să cedeze o parte din ajutorul primit de la stat pentru dezvoltarea reţelelor electrice, pentru că ar fi “spre binele lor”, spune un director din Transelectrica, potrivit Mediafax.

“Dacă investitorii tot primesc bani pe care se grăbesc să-i exporte, să dea câte un certificat la Transelectrica să dezvolte reţeaua, sau să dea şi altora să facă centrale de reglaj, sau să fie obligaţi pur şi simplu să investească în întărirea reţelelor. Toate sunt spre binele lor”, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme energetice, Octavian Lohan, director general adjunct în Transelectrica.

Citeşte şi Producătorii auto germani, SPERIAŢI de planul lui Merkel. BMW ia în calcul energia eoliană

Transelectrica, deţinută de stat, este compania care operează sistemul energetic naţional. Producătorii de energie regenerabilă au nevoie, pentru conectarea instalaţiilor la reţeaua naţională, de acceptul Transelectrica.

Statul sprijină producţia de energie regenerbilă printr-o schemă de ajutor de stat, prin sistemul de certificate verzi. Fiecare producător de energie verde primeşte gratuit un număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce. Furnizorii, care cumpără energie de la producători, sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze certificatele verzi, pentru a atinge anumite cote anuale ca o parte din energia pe care o vând clienţilor să provină din surse alternative. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin facturile emise consumatorilor.

Citeşte şi Energia verde: locuri de muncă sau locuri de pază?

Autorităţile intenţionează să modifice modul de sprijin pentru energie regenerabilă, din cauza costurilor ridicate reclamate de consumatori, în special cei industriali. Orice modificare a schemei de sprijin este privită cu nemulţumire de investitorii în energie regenerabilă, care se tem că veniturile le vor fi diminuate.

La rândul său, Doina Vornicu, director general al CEZ Distribuţie, a afirmat că în Oltenia, regiunea unde operează compania, reţeaua electrică nu este pregătită pentru explozia de solicitări pentru racordarea proiectelor de producţie a energiei regeberabile.

“Ne confruntăm cu un număr mare de cereri de racordare a centralelor fotovoltaicelor, anul acesta va fi un vârf pentru puneri în funcţiune (…) Asta ne transformă un pic din operatori de distribuţie în operatori de transport, la un moment dat. Aceste proiecte pot să ne genereze fluctuaţii de tensiune”, a spus Vornicu.

Citeşte şi Bula energiei verzi a început să crape

Diversele asociaţii ale companiilor care investesc în energie regenerabilă au spus de mai multe ori că dacă statul va modifica schema de sprijin România va pierde investiţii de miliarde de euro. Până în prezent, în România au fost investite peste 3 miliarde de euro în producţia de energie regenerabilă.

Autorităţile au fost luate prin surprindere de avalanşa de energie verde, dublată de nemulţumirile crescânde ale consumatorilor, care susţin că facturile la electricitate au crescut foarte mult. Totodată, reprezentanţii Transelectrica susţin că societatea de stat nu dispune de fonduri pentru a investi în reţeaua electrică.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă