14.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăProstituţia şi drogurile nu ne ajută prea mult la PIB

Prostituţia şi drogurile nu ne ajută prea mult la PIB

Includerea în PIB-ul României a activităţilor ilegale, cum sunt prostituţia, drogurile şi contrabanda, ar putea determina o creștere de cel mult 0,2%. Adică de patru ori mai puțin față situația Marii Britanii, apreciază Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul PIB, potrivit ESA 2010, alături de cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare figurând şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă.
INS a derulat în ultimul an şi jumătate o cercetare finanţată din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicării ESA 2010 şi a estimat o contribuţie în PIB de circa 1%.

"Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat luni directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea, citată de Mediafax.

Reprezentanta INS a arătat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB. Fiind o evaluare care se raportează la PIB, deci nu o comparaţie care să ţină cont neapărat de puterea de cumpărare, s-ar putea trage concluzia că activităţile din România privind prostituţia şi traficul de droguri sunt de cel puţin patru ori mai reduse decât în Marea Britanie.

Marea Britanie estimează că prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8% din PIB. Astfel, autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB. Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.

Mai mult, biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Cele mai citite

Crimă în Sectorul 6! Bărbat de 46 de ani, ucis cu bestialitate în plină stradă

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost ucis în bătaie în Sectorul 6 din București, în fața Parcului Crângași. Criminalii, doi...

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...
Ultima oră
Pe aceeași temă